Bir bardağı bile beyindeki serotonin seviyelerini artırıyor: Canan Karatay'ın da tavsiyesi! Faydaları bilimsel olarak kanıtlandı
11.12.2024 11:40
Son Güncelleme: 11.12.2024 12:13
Haber Merkezi
Beslenme alanındaki açıklamalarıyla dikkatleri üzerine toplayan Prof. Dr. Canan Karatay, ilk olarak Orta Asya'da ortaya çıkıp sonrasında Avrupa'ya yayılan kombucha çayının sağlığa çeşitli faydaları olduğunu belirtti. Kombucha çayının vücuda katkıları, dünya çapında yürütülen bazı bilimsel araştırmalarla da desteklendi.



2019 yılında yine Çinli bilim insanları liderliğinde yürütülen bir analizde, kombucha çayının kalp sağlığını iyileştirebildiği kanıtlandı. Guangzhou Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, kombucha çayı tüketen deneklerde, kötü kolesterol (LDL) seviyelerinin düştüğü ve iyi kolesterol (HDL) seviyelerinin arttığı gözlemlendi.
Araştırmacılar, kombuchanın içeriğindeki antioksidanlar ve organik asitlerin, kalp hastalıkları riskini azaltmada etkili olabileceğini belirtti.

Hindistan'daki Delhi Üniversitesi ise 2020 yılında kombucha çayının ruh hali üzerindeki etkilerini inceledi. Çalışma sonunda, çayın içerdiği B vitaminlerinin sinir sistemini desteklediği ve stresle mücadelede etkili olduğu ortaya çıktı. Kombucha çayı tüketen bireylerin daha sakin ve huzurlu bir ruh hali sergilediklerini belirten uzmanlar, çayın içerdiği B12 vitamini ve folik asit sayesinde, beyindeki serotonin seviyelerinin arttığını vurguladı.


BİLİNÇSİZ TÜKETİMİNE DİKKAT
Kombucha, günlük olarak en fazla 1 bardak tüketilmelidir. Fermente edilmiş bir içecek olduğu için az miktarda alkol içerir. Bu durum, kombucha çayını, hamilelik veya emzirme dönemindeki kadınlar için sakıncalı kılabilir.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler (örneğin, HIV/AIDS hastaları, organ nakli geçirenler veya kemoterapi tedavisi görenler), kombucha çayındaki canlı bakteriler nedeniyle enfeksiyon riski altında olabilir. Şeker hastalığı olan kişilerin de kombucha çayı tüketimini sınırlamasında fayda vardır. Çeşitli sağlık risklerine karşı düzenli olarak kombucha çayı tüketimine başlamadan önce bir uzmana danışılması tavsiye edilir.