Doğanın zihin açıcıları: Beyni ve hafızayı geliştiriyor
28.10.2025 08:23
Haber Merkezi
Beyin, insan olmanın en belirgin özelliği olarak kabul edilir. Anılarımızı, duygularımızı ve hayal gücümüzü şekillendiren organ, aynı zamanda sevmemizi, yaratmamızı ve düşünceyi düşünmemizi sağlayan bir komuta merkezi işlevi görüyor. Ancak tüm bu karmaşıklığına rağmen, beynin temel besin ihtiyaçları oldukça basit.


Beslenme uzmanları, “Kuruyemişler, kilerinizde daimi bir yer hak ediyor; mucizevi olmasa da, zihinsel sağlığınızı destekleyen küçük bir katkı sunuyor” diyor.
CEVİZ
Ceviz, nöronal zarların korunmasına, oksidatif stresin azaltılmasına ve beyindeki damarsal beslenmenin desteklenmesine yardımcı olan bitkisel omega-3 yağ asidi (alfa-linolenik asit), polifenoller ve antioksidanlar açısından zengindir. Food and Function dergisinde yayınlanan bir çalışma , ceviz açısından zengin bir kahvaltının (50 g), kuruyemişsiz ve kalorisi tam bir kahvaltıya kıyasla günün ilerleyen saatlerinde daha hızlı reaksiyon sürelerine ve daha iyi hafıza performansına yol açtığını ortaya koymuştur. Günlük yaşamda bu, sabah kahvaltılık gevreğinize veya yoğurdunuza bir avuç ceviz eklemenin hem lezzet hem de beyin desteği sağlayabileceği anlamına gelir.

BADEM

KAJU
Kaju fıstığı, potansiyel olarak nörotransmitter üretimine, sinaptik sinyallemeye ve hücre korumasına yardımcı olan magnezyum, çinko, bakır, sağlıklı yağlar ve biyoaktif bitki bileşikleri içerir.
Heliyon'da yayınlanan bir hayvan çalışması, kaju ile zenginleştirilmiş bir diyetin, beyin stresine (sisplatin başlatılması) maruz kalan sıçanlarda kolinerjik eksikliği azaltmaya ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olduğunu ve beyin açısından fayda potansiyeli gösterdiğini ortaya koymuştur. İnsan deneyleri şu anda sınırlı olsa da, kaju fıstığının besin profili, onu beyin destekleyici atıştırmalıklar arasında mantıklı bir seçenek haline getirmektedir.

FINDIK

ANTEP FISTIĞI
Antep fıstığı, lutein, B6, sağlıklı yağlar, lif ve antioksidan polifenoller içerir; bunlar bilişsel işlevleri, ruh halini ve hafıza yollarını destekleyen besinlerdir. Fazla kilolu genç yetişkinler üzerinde yapılan bir pilot çalışma, 28 gün boyunca günde 28 gr Antep fıstığı tüketiminin bilişsel performansı ve ruh hali belirteçlerini iyileştirdiğini göstermiştir .
Daha kapsamlı insan deneyleri gerekmekle birlikte, Antep fıstığı salatalara, yoğurda veya tek başına bir atıştırmalık olarak kolayca ekleyebileceğiniz çıtır çıtır, beyin dostu bir atıştırmalıktır.