ntv.com.tr 25.12.2020 - 10:02 | Son Güncelleme : 25.12.2020 - 10:24
Şu anda tüm dünyada yaklaşık 80 milyonu enfekte eden yeni tip corona virüsün 3 yeni mutasyonu bulunuyor: B117, 501Y.V2, P681H
Corona virüsün ilk yeni varyantı olan B117, Kasım ayında İngiltere’de tespit edildi. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu, İngiltere'de yayılan corona virüs mutasyonunun, virüsün orijinal versiyonundan yüzde 56 fazla olduğunu buldu. Bu da virüsün oldukça bulaşıcı olduğunu gösteriyor.
İkinci, mutasyan olan 501Y.V2, önceki gün İngiltere'de Güney Afrika'dan gelen iki kişide blundu. İngiltere'de Sağlık Bakanı Matt Hancock, yaptığı açıklamada, “Bu yeni tür, oldukça endişe verici. Çünkü daha da bulaşıcı ve İngiltere'de keşfedilen yeni türden daha fazla mutasyona uğramış gibi görünüyor" ifadelerini kullanmıştı.
Güney Afrika'daki bilim insanları ise ” 501Y.V2” olarak bilinen yeni varyantı tam olarak anlamak için hala "sakin ve metodik bir şekilde" çalıştıklarını açıkladı.
Güney Afrika'daki yeni mutant virüs ile ilgili araştırmalara liderlik eden uzmanlardan biri olan Doktor Richard Lessells, "Verilerimizi İngiltere’den gelen bilgilerle bir araya getirirsek, Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonun kişiden kişiye yayılmada biraz daha etkili olduğunu görüyoruz ve bu iyi değil. Bizimki, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyondan daha fazla endişe uyandırıyor. Çünkü aşılara karşı daha dirençli olabilir. Diğer bir endişe de yeniden enfeksiyon. Şu anda elimizdeki tüm soruları yanıtlamak için laboratuvarda dikkatli ve metodik bir çalışma yapıyoruz ve bu zaman alıyor” ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar, Güney Afrika’daki mutasyonun, İngiltere’dekine benzer bir şekilde corona virüsün ACE2 reseptörlerine bağlanan kısmı olan ve aynı zamanda enfeksiyon sırasında veya aşılama sonrasında üretilen birçok antikor için ana hedef olan başak proteininde birden fazla değişikliğe sahip olduğunu bildirdi.
Bilim insanları, hem İngiltere mutasyonunda hem de Güney Afrika'da mutasyonunda ortak olan bu durumun virüsün hızlı yayılma yeteneği için önemli olduğuna ve Pfizer/BioNTech ve Moderna da dahil olmak üzere başak proteini etkileyen aşıları etkileyebileceğini düşünüyor.
Bununla birlikte, bilim insanları Güney Afrika varyantında tespit edilen mutasyonların, virüsün hücrelere daha iyi bağlanmasına ve B117 de dahil olmak üzere önceki varyantlardan daha iyi girmesine izin verebileceğini ve potansiyel olarak bulaşmayı kolaylaştırabileceğini söyledi. Diğer taraftan, Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu, B117 mutasyonunun, virüsün orijinal versiyonundan yüzde 56 fazla olduğunu buldu.
Güney Afrikalı araştırmacılar, yerel medyaya yaptıkları açıklamada, "Bu aşamada, yeni mutasyonun daha şiddetli hastalık veya daha fazla ölümle ilişkili olduğuna dair net bir kanıt yok, ancak klinisyenler, “501Y.V2 “nin hastalığın seyrini değiştirip değiştirmediğini belirlemek için daha fazla çalışma yapıyor, Hastalar büyük olasılıkla daha önce olduğu gibi aynı semptom spektrumunu gösterecekler” değerlendirmesini yaptı.
Ancak, epidemiyologlar, yeni mutasyonun sağlık sistemlerini alt eden bir hızla yayılması durumunda ölüm oranlarının artabileceğine aktardı. Araştırmacılar, “501Y.V2 “nin Güney Afrika'daki yayılımını, ülke çapında faal olan bir laboratuvar ağı ile rutin bir şekilde gözlemdediklerini ifade ederek, şimdiye kadar 50'den fazla farklı sağlık tesisinden toplanan yaklaşık 200 örnekte bulunduğunu açıkladı. Başlangıçta kıyı bölgeleriyle sınırlı olan mutasyonun şu anda iç kesimlerde yayıldığına dikkat çekti. Şu anda ise mutant virüsün ülkenin yüzde 80 ile 90’unda etkili olduğu düşünülüyor.
Biyoteknoloji şirketi Crisp tarafından bu hafta yayımlanan bir çalışmada, “Corona virüsün 501Y.V2 adlı mutasyonu hızla yayıldı ve haftalar içinde Doğu Cape ve Western Cape eyaletlerinde baskın tür haline geldi. Mutasyonun önemi henüz belirlenmemiş olsa da, diğer tüRlerin hızlı yer değiştirmesini gösteren genomik veriler, bu soyun artmış bulaşabilirlik ile ilişkili olabileceğini gösteriyor ”denildi.
Güney Afrika'daki ilk corona virüs dalgasının Temmuz ve Ağustos aylarında zirveye ulaşmasının ardından bir süre günlük yeni vaka sayısı önemli ölçüde düştü. Ancak, yeni enfeksiyonların sayısı Aralık ayının başında hızla artmaya başladı ve bu hafta başında 11 bine ulaştı. Vakaların çoğunu 15-25 yaşları arasındaki gençler oluşturuyor, ancak bunun yeni mutasyonun bir sonucu olup olmadığı bilinmiyor.
İngiltere’de görülen ortaya çıkan B117 adlı varyasyon en son Almanya'da orta çıktı ve böylelikle virüsün sıçradığı ülke sayısı 7’ye yükseldi. Virüs ayrıca Singapurü İtalya, Hollanda, Danimarka, Belçika, İrlandai Avustralya ve İskoçya'da da tespit edildi. Güney Afrika’da ortaya çıkan 501Y.V2’nin ise ülke dışında şu anda sadece İngiltere’de iki kişide ortaya çıktığı, Nijerya'daki mutasyonun ise ülke dışına çıkmadığı biliniyor. .