ntv.com.tr 29.09.2016 - 10:48
Ntv.com.tr’ye konuşan ve kalp hastalıklarındaki artışın ciddiyetine dikkat çeken TKD Önceki Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konudaki bir tespitine vurgu yaptı. Örgütün, ‘önlem alınmazsa tarihte ilk defa bir sonraki nesil bir öncekinden az yaşayacak’ şeklindeki öngörüsünü paylaşan Prof. Tokgözoğlu, ”Çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile kalp ve damar hastalıklarını engellemek veya geciktirmek birçok kişi için mümkün” dedi.
‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabında kalp dostu beslenmede temel noktalar; kilo almayacak şekilde kalori tüketmek, porsiyonları büyük tutmamak, çeşitlilik açısından zengin ancak miktar açısından fakir beslenmek, işlenmiş gıdalardan, tuz, şeker ve şekerli içeceklerden uzak durmak olarak sıralanıyor.
Avrupa Kardiyoloji Derneğinin Mayıs 2016’da yenilediği koruyucu kardiyoloji klavuzundaki beslenme öneri listesine yer veren kitapta kalp-damar hastası olmayanlara kalp sağlığını korumak için verilen beslenme tavsiyeleri ise şöyle: