Kanserden koruyan 9 besin

ntv.com.tr

Obezitenin artması, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı kanser görülme sıklığını her geçen gün artırıyor. Beslenme alışkanlığı ise kanserden korunmada önemli rol oynuyor.

  • 1

    Bilimsel yayınlar, sağlıklı beslenme ve hayat tarzı değişikliklerinin çeşitli kanser türlerini yüzde 40-70 oranında önleyebileceğini gösteriyor. Kanserden korunmak içinse sağlıklı vücut ağırlığına sahip olmanın yanı sıra, koruyucu fitokimyasal içeren sebze ve meyveler ile sağlıklı tahılları düzenli olarak tüketmek ve doymamış yağ asitleri içeren faydalı yağ kaynaklarını tercih etmek gerekiyor.
  • 2

    Ayrıca bazı besinler var ki özellikle de mevsiminde tüketilince kanserle savaşta ön plana çıkıyor. Bu besinleri sofralardan asla eksik etmemek gerektiğini dile söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, kanser düşmanı besinleri sıraladı:
  • 3

    1. Soğan, Sarımsak
    Soğan ve sarımsağın içeriğinde bulunan di allil di sülfür bileşiği mide, pankreas, özefagus ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Çalışmalar sarımsak tüketiminin prostat kanseri riskini yüzde 50 azalttığını gösteriyor. Günde 1 küçük boy soğan veya en az 2-3 diş sarımsak tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
  • 4

    2. Elma
    Elmanın içeriğindeki kuarsetin, güçlü bir kanser koruyucu olarak biliniyor. Bununla birlikte içeriğinde suda çözünebilen lif olan pektin sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve kolon kanseri riskini düşürüyor. Düzenli olarak günde 1 orta boy elma tüketmeniz, kanser riskinin azalmasını katkıda bulunuyor.
  • 5

    3. Çekirdekli siyah üzüm
    Siyah üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol güçlü bir antioksidan. Çalışmalar; özellikle kan kanseri, akciğer, prostat, kolon ve pankreas gibi türlerde kanserli hücreleri öldürücü etki gösterdiğini ortaya koyuyor. Taze siyah üzümü çekirdekleriyle günde 1 salkım veya çekirdekli kuru üzümü 1 avuç tüketmenizde fayda var.
  • 6

    4. Domates, karpuz
    Domates ve karpuz gibi kırmızı besinlerin içeriğinde olan likopenin yanı sıra A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve özellikle rahim ağzı, prostat, mide ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor. Likopen bu etkiyi kanser hücrelerinin büyümesini durdurarak sağlıyor. Domatesin, pişirilmesi ile antioksidan aktivite artıyor. Yaz aylarında da likopen yoğunluğunun daha fazla olması nedeniyle öğünlerinizde domatesi ve karpuzu ihmal etmeyin.

  • 7

    5. Portakal, mandalina, greyfurt, limon
    Turunçgillerin içeriğinde bulunan limonoidler, C vitamini ve lif sayesinde akciğer, cilt, meme, karaciğer, kolon ve mide kanserlerine karşı koruyucu etki gösteriyor. Portakal ve mandalina gibi turunçgilleri ara öğünlerde tüketebilir veya salatalarınıza hem portakal hem de limon ilave ederek kanser önleyici sağlıklı lezzetler elde edebilirsiniz.
  • 8

    6. Yaban mersini, böğürtlen, çilek
    Yaban mersini, böğürtlen ile çileğin içeriğinde bulunan C vitamini ve ellagik asit, kanser hücrelerinin büyümesini önleyerek koruyucu etki gösteriyor. Özellikle meme, cilt ve akciğer kanserlerinde önleyici etkisi bulunuyor. Çilek ve böğürtlen genetik kodumuz olan DNA’mızdaki hasarı gidererek akciğer kanserinin önlenmesinde de etki sağlıyor.
  • 9

    7. Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar
    Kükürtlü olan bu sebzelerin içeriğinde isotiyosiyanatlar ve indoller gibi antioksidan bileşikler bulunuyor. Çalışmalar, bu sebzelerin tüketilmesinin kanser oluşumunda rol oynayan hatalı genetik kodların değişmesinde ve özellikle kolon, rektum, mide, akciğer, prostat ve pankreas kanserlerine karşı vücudu savunduğunu gösteriyor. Çiğ olarak tüketildiğinde kanser koruyucu enzimler daha fazla üretiliyor. Ancak tiroit hormonuyla ilgili sorununuz varsa, bu sebzeleri pişmiş olarak tüketmeye dikkat edin.
  • 10

    8. Ispanak
    Demir, kalsiyum ve folik asit gibi vitamin-minerallerden zengin olan ıspanak ayrıca içeriğindeki karotenler ve lutein gibi fonksiyonel bileşenler ile kansere karşı güçlü bir silah. Çalışmalarda özellikle ağız, özefagus ve mide kanserine karşı koruyucu olduğu ortaya konmuş.
  • 11

    9. Tam Tahıllar
    Buğday ve ruşeym gibi tam tahıllar demir, çinko ve selenyum gibi antioksidan minerallerden zengin olmaları nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bununla birlikte lif içeriğiyle ilgili çalışmalar, kolon kanserinden korunmak için tam tahılların tüketilmesi gerektiğini gösteriyor. Tahıl grubundan olan yulaf ise beta glukan içeriyor ve kanserli hücreler için doğal öldürücü etki gösteriyor Tam buğday, çavdar, yulaf gibi kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olan tahıllar pankreasın sağlıklı çalışmasını sağladığından pankreas kanseri üzerine de koruyucu etki gösterebiliyor.