• ntv.com.tr
  • CANLI İZLE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ntv.com.tr
  • SPOR&SKOR
  • YAŞAM
  • EKONOMİ
  • SEYAHAT
  • SANAT
  • NTV WEBİNAR
  • YAYIN AKIŞI
  • NTV PROGRAMLARI
  • NTV 360
  • MİLLİ PİYANGO
  • CORONA VİRÜS
  • YEREL HABERLER
  • ETİKETLER
  • SON DAKİKA
  • TÜRKİYE
  • NTVPARA - ntv.com.tr
  • DÜNYA
  • N-LIFE - ntv.com.tr
  • TEKNOLOJİ
  • Astroloji ve Burçlar - ntv.com.tr
  • SAĞLIK
  • Spor&Skor - ntv.com.tr
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • OTOMOBİL
  • EĞİTİM
  • Haberler
  • Foto Galeri
  • Sağlık Haberleri
  • Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan turşu, kurutulmuş meyveler, reçel ve salça gibi gıdalar genellikle yaz ve sonbahar aylarında hazırlanıyor. Bu gıdaların sağlık için herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlarken ve saklarken gıda güvenliği kurallarına uymak önem taşıyor.

Abone ol
  • Paylaş

Haberler - ntv.com.tr 03.10.2016 - 11:02

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 1

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan turşu, kurutulmuş meyveler, reçel ve salça gibi gıdalar genellikle yaz ve sonbahar aylarında hazırlanıyor. Bu gıdaların sağlık için herhangi bir risk oluşturmaması için hazırlarken ve saklarken gıda güvenliği kurallarına uymak önem taşıyor. 

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 2

Sonbahar geldi, kış için hazırlıklar başladı. Mutfaktaki kış hazırlıklarından olan sebze ve meyvelerin kurutulması, salça, turşu ve reçel yapımı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ise kış için hazırlanan gıdaların güvenliğine vurgu yapıyor.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 3

Saner, kış için yapılan gıda hazırlıklarında dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 4

SEBZE VE MEYVELERİ KURUTURKEN

• Doğal yollarla yapılan kurutmalarda kurutma yapılacak meyve veya sebzeler, toprak ile doğrudan temas etmemeli ve haşerelere maruz kalmayacak şekilde yerden yüksek bir alanda veya asılı olarak kurutma işlemi yapılmalıdır.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 5

Gıdaların kurutulması sırasında gıda güvenliğinin ve sürdürebilirliğinin sağlanması için hijyenik koşullar yaratılmalıdır. Hijyenik olmayan ve açıkta kontrolsüz yerlere serilerek kurutulan kayısı, fındık, biber gibi ürünler kurutulurken küf kaynaklı toksinler (mikotoksinler) oluşabilmekte ve bu toksinler ısıya dirençli olduklarından dolayı pişirme işlemiyle yok olmayan kanserojenik özelliktedir.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 6

Kurutulan sebzeler veya meyveler bez torba ya da cam kavanozlarda, serin ve karanlık yerlerde ve nem almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 7

EVDE SALÇA VE KONSERVE YAPARKEN

Salça, yüksek asitli bir ürün olduğundan bakterilere nazaran, genellikle, maya ve küfler tarafından bozulmakta ve küflerin gelişimi sonucu mikotoksin oluşabileceğinden dikkat edilmelidir. Diğer yandan salça konserveleri, gıdalarda hastalıklara neden olan bakteriler (patojen bakteriler) açısından bir risk taşımamasına karşın, ev yapımı konservelerde mikroorganizmaların sporlarının yok edilmesi mümkün olamadığından, istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. 

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 8

Bu durum daha çok ev yapımı bezelye, yeşil fasülye ve mısır gibi düşük asitli gıda konserveleri açısından risk oluşturmakta ve “Clostridium botulinum” isimli patojen bakteri, insanlarda botulizme neden olabilmektedir. Botulizm vakalarının yarısından fazlası ölümle sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla, salça dışında ev yapımı konserve yapılmasını önermiyoruz.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 9

Salça soğuk ortamda saklanarak havayla mümkün olduğunca temas ettirilmemelidir. Salça açıldıktan sonra nem içeriği itibariyle küflenme görülebilen bir üründür, üzerine yağ dökülmesi ya da tuz ile karıştırılması küflenmeyi bir süre geciktirebilir.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 10

EVDE TURŞU HAZIRLARKEN

Turşu yapılacak sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
Salamuradaki tuz oranının da çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde, istenmeyen zararlı mikroorganizmaların üremesine ve ürünün bozulmasına neden olur. Ayrıca salamuranın seviyesi ürünleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 11

“EVDE YAPTIĞINIZ GIDALARA ASPİRİN KOYMAYIN”

Ev yapımı bu ürünler hazırlanırken bazılarına aspirin de konulduğu bilinmektedir. Aspirinin kimyasal adı asetilsalisilik asittir ve gıda mevzuatına göre gıdalarda katkı maddesi olarak kullanımı yasaktır ve dolayısıyla evlerde kullanılmamalıdır. Katkı maddesi olarak izin verilmemiş bir madde, risk değerlendirmesi yapılmamış veya yapılmış ve kullanımı uygun bulunmamış demektir.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 12

GIDALARI BUZLUKTA MUHAFAZA EDERKEN

Öncelikle dondurulacak meyve ve sebzelerde kaliteli ürünlerin seçilmesi, ayıklanması ve yıkanması büyük önem taşımaktadır. Bu işlemleri takiben ürün çiğ veya ön pişirme uygulanmış veya pişmiş olarak dondurulabilir. Sebze ve meyvelere uygulanan yıkama ve haşlama işlemleri ile mikroorganizma yükü önemli düzeyde azalmaktadır. Haşlama ayrıca yeşil yapraklı sebzelerde rengin korunması açısından da avantaj sağlamaktadır.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 13

Sebzeler derin dondurucuya kaldırılırken gıdayla temasa ve donma işlemine uygun malzemelerden yapılmış kaplara/malzemelere konulmalıdır. Dondurucuda dahi olsa çapraz buluşmanın engellenmesi için sebze, et ve tavuk birbiriyle temas etmemelidir. Dondurulmuş sebzelerin derin dondurucuda muhafaza süresi 8-10 aydır.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 14

Dondurulan sebzeler yemekler için kullanılacağı zaman, çözdürülmeden doğrudan hazırlamış olan sıcak karışımın içine eklenmeli ya da mikrodalgada hızlı bir şekilde çözündürülerek kullanılmalıdır, aksi takdirde sebzeler suyunu kaybeder, yumuşar ve C vitamini kaybı olur.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 15

EVDE REÇEL HAZIRLARKEN

Reçel ve marmelat gibi ürünler tüksek şeker ve düşük su içeriğinden dolayı güvenli olarak kabul edilen ürünlerdir. Bu ürünlerin su miktarı düşük olduğu için genelde küfler tarafından bozulmaya maruz kalırlar.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 16

Evde yapılan reçel, marmelat gibi ürünlerde kaynatma süresine ve sıcaklığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Gereksiz yüksek sıcaklık ve uzun süre kaynatma insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve uzun vadede toksik etkileri olan kimyasalların oluşmasına neden olmaktadır. Evde üretilen reçellerin bileşimi uzun süre kaynatmayı gerektirmeyecek biçimde hazırlanmalıdır.

Kış hazırlığı yaparken bunlara dikkat - 17

  • Paylaş
  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Beslenme
  • Genel Sağlık

SAĞLIK HABERLERİ

  • Her yıl 40 bin kişiyi öldüren virüsle ilgili yeni keşif: Yayılmak için insanların kokusunu değiştiriyor

    Her yıl 40 bin kişiyi öldüren virüsle ilgili yeni keşif: Yayılmak için insanların kokusunu değiştiriyor

  • Kadınların Alzheimer'a erkeklerden daha fazla yatkın olmasına neden olan gen keşfedildi: MGMT

    Kadınların Alzheimer'a erkeklerden daha fazla yatkın olmasına neden olan gen keşfedildi: MGMT

  • Araştırma: Avrupa’daki kanserin yüzde 10’u kirlilikten kaynaklanıyor

    Araştırma: Avrupa’daki kanserin yüzde 10’u kirlilikten kaynaklanıyor

  • Araştırma: 200 yaşına kadar yaşamak hayal değil

    Araştırma: 200 yaşına kadar yaşamak hayal değil

  • Corona virüs aşıları, piyasaya sürüldükleri ilk yıl 20 milyon hayatı kurtardı

    Corona virüs aşıları, piyasaya sürüldükleri ilk yıl 20 milyon hayatı kurtardı

  • Uğur Şahin'den Corona virüs uyarısı: Yeni bir dalga kapıda

    Uğur Şahin'den Corona virüs uyarısı: Yeni bir dalga kapıda

DAHA FAZLA GÖSTER
  • SON DAKİKA
  • TÜRKİYE
  • NTV PARA
  • N-LIFE
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • SPOR&SKOR
  • TEKNOLOJİ
  • SAĞLIK
  • SANAT
  • EĞİTİM
  • SEYAHAT
  • CORONA VİRÜS
  • Yukarı Git
  • ntv.com.tr
  • Copyright 2022|Tüm Hakları Saklıdır.

KURUMSAL

  • Doğuş Yayın Grubu
  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez (Cookie) Politikası
  • Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • İzleyici Temsilci
  • Bize Ulaşın
  • İnsan Kaynakları

DYG TELEVİZYONLAR

  • NTV
  • STAR
  • EURO STAR
  • KRAL TV
  • KRAL POP TV

DYG RADYOLAR

  • NTV RADYO
  • KRAL FM
  • KRAL POP
  • EKSEN
  • VOYAGE

DYG DİJİTAL

  • ntv.com.tr
  • ntvspor.net
  • ntvhava.com
  • startv.com.tr
  • kralmuzik.com.tr
  • puhutv.com
  • NTV'yi Keşfedin
  • google-play
  • app-store
  • Huawei App Gallery

Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Aynı zamanda analitik çerezler de kullanıyoruz. Çerezleri reddetmek istiyorsanız detaylı bilgi için tıklayınız.

OKUDUM