San Sebastian Uluslarası Gastronomi Kongresi'nde şefler buluşması

ntv.com.tr

Dünya gastronomisinin zirvesi San Sebastian’da yapılan Gastronomika 2016’da buluştu. Birbirinden ünlü yorumcular, gurmeler, yazarlar ve gazetecilerin katıldığı zirvenin yıldızı Michelin yıldızlı şeflerdi. Festivalde dünyaca ünlü şefler en yaratıcı yemeklerini sergiledi.

  • 1

    ŞEFLER KONGREDE BİR ARAYA GELDİ

    ŞEFLER KONGREDE BİR ARAYA GELDİ
    Dünya gastronomi zirvesi olarak kabul edilen Gastronomika 2-5 Ekim tarihleri arasında İspanya’nın Bask bölgesindeki San Sebastian’da yapıldı. Dünya gastronomisinin en önemli şefleri ve sektörün önde gelenleri, 18'incisi düzenlenen San Sebastian Uluslarası Gastronomi Kongresi'nde buluştu.
  • 2

    EN YARATICI YEMEKLER

    EN YARATICI YEMEKLER

    Dünyanın en önemli gastronomi yazarları, trend-setterlar ve uzmanların yanı sıra Felipe Schaedler, Peter Gilmore, Hideki Matsuhisa Sergio Torres ve Javier Torres kardeşler, Juan Mari Azrak ve kızı Elena Arzak, Pedro Subijana, Andoni Luis Aduriz ve Roca kardeşlerin performans ve konuşmalarıyla katıldığı organizasyonda dünya gastronomisinde yeni trendler, en yaratıcı yemekler ve sektörün geleceği tartışıldı.

  • 3

    MEHMET GÜRS ANADOLU'YU ANLATTI

    MEHMET GÜRS ANADOLU'YU ANLATTI

    Türkiye adına büyük sahnede dört Türk şefi performans sergiledi. Türkiye’yi sahnede ilk temsil eden, Maksut Aşkar oldu. Geçmişi öğrenmeden geleceğe yön verilemeyeceğini söyleyen Aşkar, Türk mutfağının geleceği için gençlerin ilgisini çekmenin şart olduğunu vurguladı. Mehmet Gürs ise Anadolu’nun çok kültürlü yapısının ve zenginliğinin altını çizdi.

  • 4

    CÜNEYT ASAN'DAN MUTFAK ŞOV

    CÜNEYT ASAN'DAN MUTFAK ŞOV

    Sahnede yaptığı şov ile büyük alkış alan Cüneyt Asan ise Anadolu’nun 14 bin yıllık mutfak kültürüne sahip olduğunu, sadece bu geçmişi ile bile saygıyı hak ettiğini söyledi. Asan, Anadolu’da hiçbir kültürün diğerini yok etmediği, hepsinin aynı tencerede barış içinde buluştuğunu ve lezzetlendiğini vurguladı. 

  • 5

    GELENEKSEL REÇETELER

    GELENEKSEL REÇETELER

    Anadolu mutfağı uzmanı Deniz Şahin ise geleneksel reçetelerin önemine vurgu yaparak, büyük sahnede geçmişi yüzyıllara dayanan reçetelerden örnekler verdi. Şahin’in yaptığı ve salondaki davetlilerin de tattığı yemekler büyük beğeni aldı. Hazer Amani, Mustafa Otar, Deniz Temel ve Ali Ronay Göbeklitepe’den bugüne Anadolu mutfağının en çarpıcı örneklerini cooking Show alanında sergiledi.

  • 6

    TÜRKİYE STANDI

    TÜRKİYE STANDI
    Dünyanın en önemli gastronomik etkinliğine ilk kez katılan Türkiye’nin standı Gastronomika’nın en çok ilgi gören noktalarından biri oldu.
  • 7

    AŞUREYE BÜYÜK İLGİ

    AŞUREYE BÜYÜK İLGİ

    Sabah saatlerinde kahvaltılık ürünler, çay ve kahve servisi ile başlayan ikramlar, öğle saatlerinde atıştırmalıklar ve tatlılarla devam etti. Hazırlanan ikramlar ziyaretçilerin yoğun ilgisi nedeniyle çoğu zaman gün bitmeden tükendi. Ziyaretçiler özellikle kahvaltılık ürünler ve Nilgün Ertuğ’un geleneksel yöntemlerle hazırladığı aşureye büyük ilgi gösterdi.

  • 8

    SOKAK LEZZETLERİ

    SOKAK LEZZETLERİ
    Türk ekibinin köfte ekmek, ciğer ve katmerden oluşan sokak lezzetleri standı da büyük ilgi gördü. Geç saatlere kadar ziyaretçi akınına uğrayan standın geliri Suriyeli mülteciler için yardıma dönüştürüldü.
  • 9

    "TÜRKİYE'DE DE YAPILSIN"

    "TÜRKİYE'DE DE YAPILSIN"

    Dünyada başka örneği olmayan Gastronomika 2016, Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde gerçekleştirildi. Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman "14 bin yıllık geçmişi olan mutfağımızın San Sebastian'daki Gastronomi Kongresi'nde dünya sahnesine çıktığını ve Anadolu mutfağının dünyaya daha çok tanıtılması gerektiğini belirtti. Yayman "San Sebastian'daki Uluslararası Gastronomi Kongresi'ne benzer bir etkinliğin Türkiye'de yapılması için çalışmalar yapacağız. Yeni dönemde Bakanlık olarak mutfağımızı daha iyi tanıtmak için daha çok faaliyet içinde olacağız" açıklamasını yaptı.

    Bakanlık bunun için sektörün önde gelenleriyle bir dizi toplantılar düzenleyecek. Yayman ayrıca Türk mutfağının dünyada daha çok tanıtılması için Türk şeflere kolaylıklar sağlanacağını da duyurdu.

  • 10

    "GEÇMİŞİN İZİNDE, GELECEĞİN PEŞİNDE"

    "GEÇMİŞİN İZİNDE, GELECEĞİN PEŞİNDE"

    Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı Adnan Şahin ise Gastronomika’nın bir ilk olduğunu ve bu tür organizasyonların devamının geleceğini söyledi. Şahin, "Buraya 'geçmişin izinde, geleceğin peşinde' sloganıyla geldik. Keza Anadolu’da mutfak tarihi 14 bin yıl önce Göbeklitepe ile başlıyor. Anadolu mutfağın, gastronominin, yemeğin sanata dönüşmesinin başlangıç noktası Bu konu çok önemli. Kendi mutfağımızın önemini kavrayarak dünyanın heryerine anlatmak istiyoruz" dedi. 

    Türkiye’nin onur konuğu olduğu organizasyonda ayrıca İspanyol, Macar, Japon, Brezilya, Avustralya ve Güney Afrika mutfakları da tanıtıldı.

  • 11

    ŞEFLER HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ

    ŞEFLER HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ

    Büyük sahnede podyuma çıkan şefler en yeni yemeklerini dünya gastronomisinin zirvesinin beğenisine sundu.

    İşte o yemekler...

  • 12

    Ünlü şef Marc Miro imzalı et tabağı

  • 13

    Festivalin en ilginç yemeklerinden biri, Joan Roca’nın Pablo Neruda’ya ithaf ettiği bu nefis çorbaydı. Çorba kaselerinin üzerinde Neruda'nın kitabından bir parça, yenilebilir hale getirilerek servis edildi. 

  • 14

    Paco Perez’in ilik ve kemik temalı ilginç tabağı.

  • 15

    Maria Cristina imzalı deniz ürünü tabağı.

  • 16

    Martin Berastegui’nin pancar bazlı tabağı.

  • 17

    Manolo De La Osa’nın müthiş deniz mahsullü çorbası.

  • 18

    Paco Morales’ten damakları şenlendiren tatlı.

  • 19

    Cüneyt Asan’dan taşla dövülerek hazırlanan Ala Nazik.

  • 20

    Mehmet Gürs’ten lakerda.

  • 21

    Maksut Aşkar’dan bir Ermeni mezesi olan topik.

  • 22

    Hideki Matsuhisa’dan eşsiz ahtapot ve kalamar tabakları.