Datça’da rüzgar ve huzurun adresi: Mesudiye

ntv.com.tr

Datça, yeryüzü cenneti bir yarımada. Ege ile Akdeniz'in coğrafi olarak birbirinden ayrıldığı yer. Datça'da huzurun ve rüzgarın adresi Mesudiye'ye yolunuz düşerse bunları yapmadan Mesudiye'den ayrılmayın... (Yazı: Saliha Kuşcan Fotoğraflar: Ramazan Emiroğlu)

  • 1

    Datça, yeryüzü cenneti bir yarımada. Ege ile Akdeniz'in coğrafi olarak birbirinden ayrıldığı yer. Ya da tam tersi; yosun yeşili, turkuvaz mavisi hareli, gümüş balıklı iki denizin birbirine dalga dalga koştuğu, kucaklaştığı bir dünya cenneti... 

  • 2

    DOĞAL ŞİFA ÜSSÜ

    DOĞAL ŞİFA ÜSSÜ

    Ege ve Akdeniz’i buluşturan yarımadayı zarif bir dantel gibi sarmalayan kıyılar, rutubetsiz havası ve turkuaz deniziyle rüzgarın başkenti. 

    Datça çok cömert: insana hem Ege’yi hem Akdeniz’i aynı anda gösterir. İki denizin rüzgârları, Datça’da havayı da toprağı da bereketlendirir. Otlar ve çiçekler insanın eczanesi olur.

  • 3

    Datça yarımadası doğal şifa üssü çam ağaçlarının yanında yüzlerce yıllık zeytin ağaçları bilgeliğin anıtı gibi yol kenarında tarlada bahçede her an karşımıza çıkıyor.

    Neredeyse Datça'nın ovaları badem bahçeleriyle kaplı. Keşfedildiği günden beri insanlığa şifa olan badem Datça'nın simgesi. Tarihçi Strabon'un “Tanrı, insanın uzun ömürlü olmasını isterse onu Datça’ya bırakır” sözü boşuna değildir.

  • 4

    DATÇA’NIN 18 KM UZAĞINDAKİ CENNET : MESUDİYE

    DATÇA’NIN 18 KM UZAĞINDAKİ CENNET : MESUDİYE

    Datça’da her patika dünya güzeli bir koya, bir köye açılır. Mesudiye Datça'nın birbirinden güzel köylerinden birisi. Datça'dan sonra 18 kilometrelik muhteşem çam ağaçlarıyla kaplı bol kıvrımlı yol sizi Mesudiye'ye götürür. Mesudiye’ye ulaştığınızda denizin lacivert rengi gözbebeklerinizi boyar. Hemen aşağıda Hayıtbükü boylu boyunca uzanır. 

  • 5

    Mesudiye sapağı öncesi tepeden baktığınızda ise gözünüze ilk çarpan denize doğru dev bir kaplumbağa gibi uzanan Adatepe, Mesudiye ve Hayıtbükü koylarıdır. Kamlumbağa uzun bir ömürü, bilgeliği, sabırı sembolize eder. Tüm bu özellikler yörenin insanında da mevcut.

  • 6

    MESUDİYE’NİN ŞAŞIRTICI MUTFAĞI

    MESUDİYE’NİN ŞAŞIRTICI MUTFAĞI

    Mesudiye yukarıdan ovaya doğru eğimli bir alana kurulmuş. Küçük bir Köy Mesudiye, nüfusu bini geçmiyor. Köyün sokakları evlerin bahçeleri badem, zeytin, nar ve narenciye ağaçlarıyla kaplı. Evlerin bahçelerinden sokaklara taşan rengarek güller sardunyalar begonvillerle dolu. Bahar yaz aylarında Mesudiye sokaklarında dolaşdığınızda yasemin hanımeli, tepelerden yaz meltemleriyle gelen kekik kokuları 'cennetteyim' hissini yaşatır. Bol oksijenin ve doğanın yaşattığı sarhoşluktan sıyrımak için yapmanız gereken biraz yürüyerek ünü dünyaya taşmış büklerden birinin sularına kendinizi atmak.

    Koylarının, doğasının yarattığı fark yat turizimi için her ne kadar cazibe merkezi olmasını sağladıysa da Mesudiyenin ününe ün katan en önemli etken şaşırtıcı ve yaratıcı mutfağı olmuştur. 

    Mesudiye ot yemekleri, doğal sebze meyveleri, çok çeşitli deniz mahsulleri, badem, bal ve yerel ürünleriyle çok zengin bir mutfağa sahip. Mesudiyenin koylarında varolan restoranların büyük çoğunluğunu Mesudiyeli yerel halk işletiyor. Bu da size yerel tatları deneyimleme şansı sunuyor. 

  • 7

    HER BİRİ BİRBİRİNDEN İLGİNÇ YEMEK İSİMLERİ

    HER BİRİ BİRBİRİNDEN İLGİNÇ YEMEK İSİMLERİ

    Yıllardır buraya gelen yabancı ve yerli konuklar kendilerini buranın zamanına bırakırlar, onların sofralarının ve hikayelerini bir parçası olurlar. Mesudiyeliler gelen misaferlerinle güçlü bağ bir kurarlar. Bu bağ Mesudiyeye tekrar gelmek için mükemmel bir neden yaratır.

    Mesudiye mutfağın ve yerel kültürün tam anlamıyla tadına varılacak destinasyon noktalarınadan biri. Yemek isimleri bile tek başına o yemeği deneyimlemek için yeterli olabilir..

  • 8

    KÜÇÜK KÖYÜN BÜYÜK KÜLTÜREL BİRİKİMLERİ

    KÜÇÜK KÖYÜN BÜYÜK KÜLTÜREL BİRİKİMLERİ

    Papatya saplarından yapılan dalleme ceplemesi, Nohutla pişirilen kenger, Yabani bezelyeden yapılan mördümük çorbası, düğünlerin vazgeçilmezi lokum pilavı bu yemeklerden bazıları.

    Geçmişte Mesudiye ve civar köylüler tarlada çalışırlarken pratik yoğurt yapmayı öğrenmişler. Sığırlar ve keçiler sağılır sütün içine dövülmüş yeşil harnup atılır. Harnup sütü kestiğinden beş on dakikada yoğurt hazır olurdu. Böyle mayalanan yoğurda 'gölemez' denirdi. 

  • 9

    Harnup da bir çok bitki gibi geçmişden günümüze bir çok amaçlı tüketilmekte ama yine geçmiş zamanlarda hammade sıkıntısı olduğu dönemlerde şeker ihtiyaçını karşılamış. Doğrudan yenildiği gibi pekmezi ve suda kaynatılarak bulamaç yapılıp tatlı yerine tüketilmiş.

  • 10

    BAŞROLDE BADEM VAR

    BAŞROLDE BADEM VAR

    Son 100 yıldır bu bölgenin lokamatif ticari bitkisi badem oldu, ve bu durum mutfağı da etkiledi. Badem çağla olarak zeytinyağlı yemeklerde, mezelerde salatalarda kullanılıyor, köftesi yapılıyor. Yerel tatlılardan damat tatlısı, pelize tatlısı, oklavadan çekme hepsi içine bol badem koyarak yapılan bir tatlılar. Bununların yanında sahlebe benzer badem kahvesi de gözde.

  • 11

    Datçanın pek çok köyü gibi Mesudiye'de genel olarak bahar ve yaz aylarınada tatil için tercih ediliyor. Muhteşem denizi, şahane bitki örtüsü gelenleri büyülüyor. Bir de koylarda var olan restoranlar taze deniz ürünlerinden oluşan menüleri ile lezzet olarak insanı çok mutlu ediyor. Ancak bölgenin çoğrafi ve iklimsel yapısı dört mevsim tatili mümkün kılıyor.

  • 12

    HER MEVSİM SİZE UYGUN BİRŞEYLER BULABİLİRSİNİZ

    HER MEVSİM SİZE UYGUN BİRŞEYLER BULABİLİRSİNİZ

    Mesudiye bahar ve kış aylarında size iyi bir dinlenmeyi ve mevsimsel ürünlerden ilginç yerel yemekleri tatma ve hazırlama deneyimi sunar. Bu mevsimlerde doğa yürüyüşleri yanında etraftan toplayacağınız malzemelerle lezzetli sofralar hazırlayabilirsiniz. Kasım ayında ilk yağmurlar başlarladığında mantarlar çıkamaya başlar. İlk önce nadir bulunan ve çok lezzetli olan arapelli mantarıyla çintar çıkar. 

  • 13

    MANTAR MANTAR MANTAR

    MANTAR MANTAR MANTAR

    Şubat sonu mart başında kuzugöbeği çıkar. Çintarın diğer bölgelerden farklı olarak 'cepleme' yemeği yapılır. Çintarlar yağda kavrulur ayrı bir kapta un kavrulur salça karabiber sarımsak limon ve su eklenerek kaynatıldıkdan sonra çintarların üzerine dökülüp yemeye hazır hale gelir.

  • 14

    Şubat ayının ortalarında badem çiçeklerinin açmasıyla Mesudiye beyaza bürünür. Gece olduğunda tüm ovaya ve sahile badem çiçeklerinin kokusu dağılır. Şubat ortasından mart başına kadar Mesudiye ve civarı beyaz geceleri yaşar. Çiçekler çağlaya durmaya başladığında çağla ve taze baklayla yapılan zeytinyağlı yemeği belkide ilk defa tadıyor olabilirsiniz.

  • 15

    KASIM-ARALIK ZEYTİN ZAMANI

    KASIM-ARALIK ZEYTİN ZAMANI

    Yine kış sonu sebzelerinden baklayı haşlayıp bir sıra bakla bir sıra lor peyniri bir sıra iç bakla tekrar bir sıra lor peyniri dizilip üzerine kızgın yağ gezdirilip sıcak meze olarak sofralardaki yerini alır.

    Tıpkı badem gibi zeytin de bu bölgede önemli yer tutar. Eğer kasım ayında yolunuzu buraya düşürürseniz hasata katılırsınız. 

  • 16

     Zeytin toplama işinde herkes birbirine yardım eder. Bu yardımlaşmaya 'ödünç'denir. Burada her öğünde zeytin olur ve bu zeytine ''kemikli kavurma''denir.

  • 17

    ŞİFA YÜKLÜ ÇAYLAR

    ŞİFA YÜKLÜ ÇAYLAR

    Datça’da hayatınızda duymadığınız şifa yüklü çaylar içebilirsiniz. Narpız, kekik, adaçayı, karabaş, garağan, sepsuyu, elmascık, karpuz…

  • 18

    Mesudiye fırının ekmekleride özel lezzete sahiptir ,hamuru mayalarken içine tarçın ve çörekotu koyarlar .Ekmeği sofraya getitdiğiniz an karşı koyamayacağınız bir koku yayılır.

  • 19

    Mesudiye uzun ömrün bilgeliğine ,ya��amın içinde öğrenilen sabra sahip insanların yaşadığı bir köy.Sahip oldukları doğal ve yerel zenginliklere saygı duyan ,bu zenginlikleri buraya gelen misafirlere anlatma ve paylaşma nezaketine sahip, sabırlı bilinçli insanlar.Burada doğayla kavga yok uyum var .Bu küçük köyde geçireciğiniz zamanda yemeğin ve yaşmın tadına varırsınız .Bu köyde dört mevsim tabiiatın güzelliğine şahitlik eder ,narından incirine bol bol mevsimsel lezzetlerden yer içer şükredersiniz.Buraya gelmeniz için çok nedeniniz var.