ntv.com.tr - DHA 05.01.2021 - 11:35
Corona virüs salgınının tüm dünyada insanları eve hapsetmesi nedeniyle kötü bir yıl geçiren turizm sektöründe, corona virüs sonrası döneme ilişkin ortaya konulan öngörüler ve bunlara yönelik hazırlıklar devam ediyor.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, bu yeni sürece ilişkin turizmde üç önemli değişiklik yaşanacağını vurguladı. Buna göre, yeni süreçte kısa süreli seyahatler azalacak, iç turizm artacak, yurtdışı seyahatlerin süresi uzayacak.
Corona virüs süreci ve sonrasında turizmde yumuşak ve radikal önemli değişiklikler olacağını belirten Yavuz, dünya turizminin kalbi sayılan ve dünyaya en çok turist gönderen Avrupa'nın bu değişiklikleri en yoğun hissedecek bölge olduğunu söyledi.
Yavuz, "Hem pandeminin seyri hayatı çok ciddi anlamda zorlaştırıyor hem bir senedir evlerinde hapsolmuş milyonlarca insanın tatil arzusu dayanılmaz boyutlara çıkıyor. Tatil artık güzel zaman geçirme, eğlenme etkinliğinden çıkarak, bir terapi, yaşam sevinci boyutuna geçiyor" diye konuştu.
Corona şartlarında en kolay seyahatin ülke içindeki seyahatler olacağını belirten Yavuz, "Böylelikle mesafeler kısalacak ve iç turizm büyük olasılıkla tarihinin en iyi yılını yaşayacak. Dünya turizminin önde gelen büyük nüfuslu ülkeleri dış turizmden oluşacak açığı iç turizm ile telafi etmeye çalışacak. Bu şartlarda en risksiz seyahat, ülke içinde yapılan seyahatler olacak. Bazı ülkeler bu konuda şimdiden hamleler yapmaya başladı. Singapur hükümeti kendi ülkesindeki tatil yerlerini ziyaret edenlere kişi başı 75 dolar destek veriyor. Amerika, uçuşların yoğunluğunu şimdiden Hawaii'ye çevirdi" dedi.
Bunlara evde dört duvar arasında kalmaktansa, tatilini uzatıp online yürüttüğü işini deniz kenarından yapmayı düşünen kesimin de eklenmesi gerektiğini belirten Yavuz, şunları söyledi:
"Tatil süresinin genel olarak artabileceğini öngörebiliriz. Antalya gibi sahil bölgelerde ortalama kişi başı geceleme 9-10 gün civarında seyrediyor. Bunun 14 güne çıkabileceğini tahmin ediyorum. Biz de artık istatistiklerimizi gelen kişiye göre değil, geceleme sayılarına göre tutmaya başlayalım. 5 geceden az konaklayan ziyaretçileri 'turist' kategorisine dahil etmeyelim."