20 yıl içinde kurulması planlanan Ay üssü şekilleniyor
1
Ay Üssünde hayat
Bilimadamları 20 yıla içerisinde kurulmasını planlanan Ay üssünü şekillendiriyor.
2
Ay üssünde hayat
Üslerdeki yapılarda, ‘Kevlar’ gibi esnek ancak dayanıklı malzemeler kullanılacak. Gerekli enerji güneşten sağlanacak.
3
Ay üssünde hayat
Bunun dışında Ay gecelerinin 14-15 gün sürdüğü dönemlerdeki enerji gereksinimi kurulacak mini nükleer reaktörlerden de karşılanabilecek.
4
Ay üssünde hayat
Ay tozu özel giysiler giyilmediği takdirde bazı sağlık sorunu oluşturabiliyor. Tozların yaşam alanılarına girmesinin engellenmesi için, astronot giysileri araç ve yapıların girişlerinin dışında yer alacak.
5
Ay üssünde hayat
Ay’da yapılacak keşif gezilerinde, astronotlarıın gereksinimlerini haftalar boyunca karşılayabilen bir yaşam kapsülü taşıyan, ‘Gezgin’ adı verilen özel yapım araçlar kullanılacak.
6
Ay üssünde hayat
‘Gezginler’in dışında ‘Atlet’ adı verilen, astronotları özel bölmelerde taşıyan altı ayaklı robotlar da, keşif gezilerinde kullanılabilcek.
7
Ay üssünde hayat
Hazırlanan bir senaryoya göre ‘Gezgin’ ve ‘Atlet’ beraber kullanılarak kraterden kratere keşif gezisi düzenlenecek.
8
Ay üssünde hayat
‘Atlet’in kolları, ‘Gezgin’de yüklü olan yaşam kapsüllerinin indirilip kurulmasında kullanılacak. Buna alternatif olarak, özel hazırlanmış vinçler de aynı amaçla kullanılabilir.
9
Ay üssünde hayat
Geliştirilen farklı senaryolarda Gezginlerde hem güneş enerjisi hem de nükleer enerji beraber kullanılabilir.
10
Ay üssünde hayat
Ay görevinin bir benzeri de Mars için söz konusu olabilir. Ancak Kızıl Gezegen’in uzaklığı nedeniyle bu görevde kullanılacak araç-gereç daha fazla kendi kendine yeten türden olacak.