Bu uygulama ile astronot olmak mümkün

ntv.com.tr

NASA'nın destek sunduğu 'Space Nation Navigator' isimli mobil uygulama kullanıcılarına astronotlara verilen eğitimi sunuyor.

  • 1

    NASA'nın destek sunduğu 'Space Nation Navigator' isimli mobil uygulamadan en yüksek puanı alan kullanıcıyı ilginç bir ödül bekliyor.
  • 2

    Kullanıcılarına eğitim veren ve sonrasında testlere tabi tutan uygulama en yüksek puan alan kişileri İzlanda'daki astronot kampına göndereceğini duyurdu. 

    Kullanıcılarına astronot eğitimi sunan uygulama hem iOS hem de Android için yayınlandı. 

  • 3

    Önümüzdeki iki sene içerisindeyse, uluslararası çapta bir yarışmaya katılacak olan yüksek puanlı kişiler arasından birisi, uzaya gönderilmesi de gündemde.
  • 4

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    Peki NASA'nın astronot adaylarına sorduğu mülakat sorularını biliyor musunuz?

    Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi(NASA)’nin astronot adaylarına mülakat esnasında sorduğu sorular yayımlandı. 16 sorudan oluşan bu mini testle; adayların fizik bilimi bilgisi ve NASA hakkındaki genel kültürleri sorgulanırken, akıl yürütme teknikleri ve psikolojik yönelimleri ile ilgili bilgi ediniliyor.

    İşte o sorular...

  • 5

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    BÖLÜM 1: FİZİK

    1. Eğer bir nesne hareket halindeyse, ne tür bir enerjiye sahiptir?

    A. Metabolik enerji

    B. Potansiyel enerji

    C. Kinetik enerji

    D. Manyetik enerji





  • 6

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    2. Einstein’ın ünlü denkleminde "c" sembolü hangisine denk gelmektedir?

    A. Yük

    B. Karbon

    C. Işık hızı

    D. Yoğunluk

  • 7

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    3. “Enerji” ile ilglili açıklamalardan hangisi doğru değildir?

    A. Yok edilebilir

    B. Transfer edilebilir

    C. Depolonabilir

    D. Dağıtılabilir

  • 8

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    4. “Nebula” nedir?

    A. Genç bir Güneş sistemi

    B. Yıldız kümesi

    C. Toz ve gaz bulutu

    D. Bir tür kara delik

  • 9

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    BÖLÜM 2: MANTIK
    5. Gezegen: Mars – Kumaş:?

    A. Esnek

    B. Kot

    C. Pantolon

  • 10

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    6. Çocuklar “kreş” olarak tanımlanırsa, “ergenler”i hangisi karşılar?

    A. Gençlik

    B. Lise

    C. Genç yetişkin

  • 11

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    7. Tehdit: Gürleme - ? : Gökkuşağı

    A. Hava durumu

    B. Uğursuz

    C. Rengarenk

  • 12

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    8. “İlaç” ve “Hastalık” arasındaki ilişki hangisinde vardır?

    A. Hukuk-Anarşi

    B. Açlık-Susama

    C. Sevgi-Hazine

  • 13

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    BÖLÜM 3: PSİKOLOJİK ALGI
    9. Uzay istasyonunda yangın çıktığı zaman yapacağınız ilk şey nedir?

    A. Oksijen maskesi takmak

    B. Kontrol merkezini aramak

    C. Yangını söndürmeye çalışmak

    D. Yangın alarmı çalıştırmak ve bulunduğum yerden ayrılmak

  • 14

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    10. Bir asansörde tanımadığınız 10 kişi ile birlikte mahsur kaldığınızı ve bu insanların giderek daha fazla panik olmaya başladığını düşünün. Böyle bir durumda ne yaparsınız?

    A. Herkesi asansörden çıkarmak için mantıklı bir yolun olup olmadığını araştırırım

    B. Gözlerimi kapatırım ve sakin olmaya çalışırım. Yardımın geleceğine inancım tam olur

    C. En fazla stres yaratan insanları sakinlştirmeye çalışım

    D. Oldukça yüksek bir sesle çığlık atarım

  • 15

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    11. Ay’a yapılan bir yolculuk esnasında, siz ve ekibinizin ana gemiden 320 km uzaklıkta kaza yaptığını ve buraya yürüyerek gitmek zorunda olduğunuzu farz edin. Böyle bir durumda, oksijen tankınız haricinde, yanınıza almanız gereken en önemli şey nedir?

    A. Kibrit kutusu

    B. Sinyal fişekleri

    C. 20 litre su

    D. İlk yardım çantası

  • 16

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    12. Mars’ta uzaylı hayatı olduğunu keşfettiniz ve gemiye buradaki yaşama dair bir örnek getirdiniz. Bundan sonra izlemeniz gereken yol nasıl olmalıdır?

    A. Laboratuvarda test edilebilmesi için Dünya'ya gönderirim.

    B. Mürettebatla temas etmemesi için örneği izole ederim.

    C. Vakit kaybetmeden testlere başlarım

    D. Kontrol merkezini ararım

  • 17

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    BÖLÜM 4: NASA HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    13. NASA’nın hangi uzay mekiği uçuşuna 73 saniye kala patlamış ve olay sonucunda içinde bulunan tüm astronotlar ölmüştür?

    A. Explorer

    B. Challenger

    C. Galileo

    D. Saturn V

  • 18

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    14. Ay'a giderek başarıya ulaşan ilk Apollo görevi hangisiydi?

    A. Apollo 10

    B. Apollo 11

    C. Apollo 12

    D. Apollo 13

  • 19

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    15. NASA'nın sloganı nedir?

    A. Yarının geleceği için

    B. Sonsuzluğa ve ötesine

    C. Hepimizin yararı için

    D. İleriye ve yukarıya

  • 20

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim

    16. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda aynı anda kaç astronot yaşayabilir?

    A. 6

    B. 10

    C. 15

    D. 20

  • 21

    NASA, Astronot, Astronot olmak istiyorum, Nasıl astronot olunur, Astronomi, Gezegen, Mars, Test, Uzaylı, Bilim
    CEVAP ANAHTARI
    1. C
    2. C
    3. A
    4. C
    5. B
    6. B
    7. C
    8. A
    9. D
    10. C
    11. C
    12. B ve A
    13. B
    14. B
    15. C
    16. A