ntv.com.tr
Özel uzay şirketi SpaceX'in Falcon 9 roketi, "Crew-1" adı verilen kapsül ile 4 astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşımıştı.
SpaceX’e ait uzay aracı, 27 saat süren bir yolculuktan sonra ISS'ye ulaşmış, 4 astronot yörüngedeki görevlerine başlamıştı.
Söz konusu görev şirketin ilk operasyonel insanlı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) misyonu olarak tarihe geçmişti.
NASA’dan astronotlar Mike Hopkins, Victor Glover ve Shannon Walker ile Japonya Uzay Araştırma Ajansından (JAXA) Soichi Noguchi bilimsel araştırmalar yapmak için ISS'de 6 ay kalacak.
Tarihi görev ile ISS'deki mesaisine başlayan Victor Glover ISS'den ilk görüntüleri paylaştı.
Ancak Glover gezegenimizden yaklaşık 400 kilometre yukarıdan görüntüler paylaşan ilk astronot değil.
Zira ISS’de görev alan NASA astronotları kimsenin sahip olmadığı bir manzaraya sahip.
NASA tarafından daha önce yapılan paylaşımlar ise şöyle...
Hood Dağı (Oregon)
Egmont Volkanı (Yeni Zelanda)
Etna Dağı (Sicilya)
Semien Dağları (Etiyopya)
Shasta Dağı (Kaliforniya)
Capulin Volkanı Ulusal Anıtı (Meksika)
Fuji Dağı (Japonya)
Tien Shan Dağları (Çin)
Brandberg Massif (Namibya)
Mauna Kea (Hawaii)
Anti Atlas Dağları (Fas)
Navajo Dağı (Utah)
Pacaya Volkanı (Guatemala)
Nanga Parbat (Pakistan)
Jefferson Dağı (Oregon)
Bolivya Andları
Mt. Redoubt Volkanı (Alaska)
Shasta Dağı (Kaliforniya)
Sierra Nevada (İspanya)
Luquillo Dağları (Porto Riko)
Kazbek Dağı (Rusya)
Patagonya Andları (Arjantin)
Olimpos Dağı (Yunanistan)
Mont Blanc (İtalya ve Fransa)
Damavand Dağı (İran)
Everest Dağı (Nepal ve Çin)
Alpler (Avrupa)
Barberton Dağları (Güney Afrika)
Kalp Dağı (Wyoming)
Ulinta Dağları (Utah)
Appalachian Dağları (Kuzey Amerika)
Shasta Dağları (Kaliforniya)
Karpat Dağları (Romanya)
Ağrı Dağı (Türkiye)
Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsüne bağlı Uzaktan Algılama Birimi, Avustralya'daki dumanların Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletine ulaştığını açıkladı.
Meteoroloji şirketi MetSul ise Twitter'dan yaptığı paylaşımla, dumanların çok belirgin olmadığını vurgularken, eyalet başkenti Porto Alegre'ye ulaştığını doğruladı.
Şili meteoroloji servisi de pazartesi günü dumanların Şili ve Arjantin'den de görülebildiğini açıklamıştı.
Yangının ne denli büyük bir zarara yol açtığı gezegenimizin yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) çekilen kareler ile daha net bir şekilde görülüyor.
Porto Riko'da meydan gelen depremler yüzeyinde kalıcı değişimlere neden oldu. Space.com haber portalında yer alan habere göre, İki haftada iki bin depremin yaşandığı ülkede harita değişti.
9 Ocak 2020'de alınan InSAR verilerini, 28 Aralık 2019'da Sentinel-1A uydusundan gelen verilerle karşılaştıran araştırmacılar, bu değişikliklerin lokasyonunu, yönünü ve boyutunu haritalandırdı.
6 yıl önce Pakistan'da meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem sonrası ortaya çıkan 'deprem adası' olarak da anılan Zalzala Koh yeniden okyanusun dibindeki yerini almış, NASA bu olaya ait görüntüleri yayınlamıştı.
Bölgedeki değişim NASA'nın yörüngedeki uyduları çektiği kareler ile net bir şekilde gözler önüne serilmişti.
Kutup bölgesindeki Eagle Adası'nı mercek altına alan NASA çalışanları bölgenin 3 Şubat ve 13 Şubat tarihlerinde çekilmiş uydu fotoğraflarını yayınladı.
Yapılan açıklamada adadaki buz ve kar miktarının sadece 10 günde yüzde 20 azaldığı bilgisinin altı çizildi.
Geçtiğimiz günlerde sıcaklığın ilk defa 20 santigrat dereceyi aştı kutup bölgesinde buzul erimesi hız kazanmış durumda. Antarktika'daki buzulların erimesi sonrası bölgede ilginç bir keşife imza atıldı.
Thwaites Offshore Research (THOR) projesi kapsamında bölgede araştırmalar yürüten bilim ekibi bir ada keşfetti. Adanın buzul erimesinden sonra gün yüzüne çıktığı açıklandı.
Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 965 kilometre güneyinde bulunan ve faal hale gelen volkanik adanın yüz ölçümü volkanik patlamalar nedeniyle büyüyor.
İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, ada Haziran ayına kıyasla 152 metre daha büyük bir hale geldi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yaşanan volkanik patlamaların boyutunu gözler önüne sermek için bölgeyi yörüngedeki uyduları ile görüntüledi.
Uzmanlar adanın büyüklüğünün 2013'ten bugüne 12 kat arttığı belirtiliyor.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Beyrut'taki patlamaya ait uydu verilerini paylaştı. Uydulardan elde edilen veriler patlamanın etkisini 3.3 ila 4.5 şiddeti arasında bir depremde ortaya çıkan güce denk olarak gösteriyor.
NASA'dan yapılan açıklamaya göre, kırmızı bölgeler ağır hasar alan kısımları gösterirken, sarı renkli kısımlar, görece daha az hasar olan bölgelere işaret ediyor
6 yıldır bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesi sonrası yaşanan patlamada yüzden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 4 bine yakın kişi yaralanmıştı.