16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa

24.10.2025 10:24

İHA

Manisa'nın Demirci ilçesinde şifa kaynağı olarak bilinen 16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanarak yapıldığı Demirci Tarhanası kadınların maharetli ellerinde kış için hazırlanıyor.

16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa
Kış aylarının vazgeçilmez çorbası olan tarhana, Demirci ilçesinde 16 çeşit sebze ve meyve ile imece usulü ile hazırlanıyor.
16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa 1
İlçeye bağlı Akdere Mahallesinde kadınlar kış mevsiminin yaklaşması ile kışlık olarak tüketilecek ürünleri imece usulü ile el birliği halinde hazırlıyorlar.
16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa 2
Kırmızı biber, domates, nohut ve fasulyenin yanı sıra sarımsak, soğan, patates, patlıcan, kabak, alıç, kuşburnu, kızılcık, ayva, elma, nane ve maydanoz gibi 16 çeşit meyve ve sebzenin kullanıldığı tarhananın harcı odun ateşinde hazırlanıyor.
16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa 3
Odun ateşinde pişirilen tarhana harcı bir gün bekletildikten sonra hamurla 16 gün boyunca her gün yoğruluyor.
16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa 4
16'ıncı günün sonunda tarhana harcı parçalara bölünerek bez üstüne serilmesinin ardından kurutulmaya bırakılıyor.
16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa 5
Kurutulan tarhanalar ufalanarak toz haline getirilerek, elekten geçirilip bir süre bekletildikten sonra hazır hale geliyor.
16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa 6
Akdere Mahallesinden Asya Yaraşan yaptığı açıklamada, "Kış tarhanası yapıyoruz. İçerisine soğan, kuşburnu, hünnap, alıç, kızılcık, sarımsak katıyoruz. Hepsini kazanda kaynattıktan sonra soğumasının ardından hamurla yoğuruyoruz.
16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa 7
15 gün boyunca her gün yoğurup bekletiyoruz. 15'inci günün sonunda komşularımızla birlikte imece ile tarhanayı öğütüyoruz. Bizim tarhanamız çok güzel ve çok şifalı.
16 çeşit sebze ve meyvenin harmanlanmasıyla yapılıyor: Zahmetli ama her kaşığı şifa 8
Her yörenin farklıdır ama Demirci tarhanasının tadı ve lezzeti bir başka. İstanbul, İzmir ve Manisa gibi illere gönderim yapıyoruz" dedi.

YASAL UYARI

DEMIRCI Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. DEMIRCI Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.