2 bin bina direkt fay hattı üzerinde! Belediye Başkanı: İnsanın içini ürperten kıpkırmızı bir tabloyla karşılaştık
06.10.2025 14:32
Türkiye'nin deprem tehdidi en yüksek şehirlerinden Manisa'da 2 bine yakın bina fay hattının üzerinde yer alıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Besim Dutlulu, şehirdeki yapı stokuna ilişkin harita için, "İnsanın içini ürperten, kıpkırmızı bir tabloyla karşılaştık." dedi.

Türkiye ağustos ayından bu yana Balıkesir ve çevresinde yaşanan depremleri konuşuyor.
Sındırgı'da meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında ise Kütahya'nın Simav ilçesinde yaşanan 5,4'lük sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha Türkiye'nin önemli gündem maddeleri arasına soktu.
Bu iki şehire yakın bir konumda bulunan Manisa da Türkiye'nin deprem tehlikesi en yüksek şehirlerinde biri.
Aktif fay hatları haritası: Evimin altından fay hattı geçiyor mu?

Manisa'da bugün İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, önemli bir tehlikeye dikkat çekti.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Besim Dutlulu ise şehirdeki yapı stoğu ile ilgili hazırlanan haritanın insanın içini ürperten cinsen olduğunu anlattı.

"ŞEHRİN GÖBEĞİNDEN FAY HATTI GEÇİYOR"
Manisa merkezinden aktif bir fay hattının geçtiğine işaret eden Tatar, "Ortaya konan tabloya göre şehrin göbeğinden geçen bir aktif fay var. Manisa fayı diye adlandırdığımız bu fayın düşen bloğu üzerinde yer alan şehirde, zeminin niteliği açısından da karmaşık bir yapı var." dedi.
Fatın üzerinde çok sayıda bina olduğunu söyleyen Tatar, "Sadece zemin kaynaklı değil, doğrudan doğruya fayın üzerinde yer alan yaklaşık bin 500-2 bin civarında bina mevcut." ifadelerini kullandı.

YÜZEY KIRIĞI TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Tatar konuşmasında olası bir depremde oluşabilecek yüzey kırığı tehlikesine dikkat çekti.
"Fay hareketlendiğinde oluşacak yüzey kırığı, depremin dalga etkisinden bağımsız olarak ayrıca bir tehlike yaratıyor." diyen Tatar, "Bu nedenle bu gerçekleri bilmek ve buna göre önlem almak zorundayız." uyarısını yaptı.
Risk azaltma çalışmalarında hiçbir şeyin "mış gibi" yapılmaması gerektiğinin altını çizen Tatar, "Afet risklerini azaltmak hayat kurtarmaktır. Bu bilinçle hareket etmek hepimizin ortak sorumluluğu." değerlendirmesinde bulundu.

"İNSANIN İÇİNİ ÜRPERTEN KIPKIRMIZI HARİTA İLE KARŞILAŞTI"

2000 ÖNCESİ YAPILAR RİSKLİ
YASAL UYARI
MANISA Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. MANISA Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.