Doğal şifa kaynağı: Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor

21.09.2025 11:29

İHA

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde bağ bozumunun tamamlanmasıyla birlikte köylülerde üzüm pekmezi telaşı başladı. Bölgenin meşhur Maraş Kabarcık üzümünden yapılan pekmez, eski usul yöntemlerle köylülerin sofralarına hazırlanıyor.

Doğal şifa kaynağı: Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor
Ekinözü ilçesi Yeniköy Mahallesi Kozoluğu mezrasında üzüm bağlarından toplanan kabarcık üzümleri, köylüler tarafından sıkıldıktan sonra büyük kazanlarda odun ateşiyle kaynatılıyor.
Doğal şifa kaynağı: Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor 1
Saatler süren kaynatma işleminin ardından koyulaşan üzüm suyu pekmeze dönüşüyor.
Doğal şifa kaynağı: Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor 2
Ekinözü'nün Yeniköy ve çevre mahallelerinde sürdürülen pekmez yapımı, kış mevsiminde ailelerin ihtiyacını karşılarken, geleneklerin de yaşatılmasını sağlıyor.
Doğal şifa kaynağı: Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor 3
Bölge halkı, doğal ve katkısız şekilde hazırlanan pekmezin şifa kaynağı olduğunu dile getiriyor.
Doğal şifa kaynağı: Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor 4
Bölgede yaşayan Gazi Koyun, pekmez yapımının köyde yüzyıllardır sürdüğünü belirterek, "Bağ bozumunun ardından bütün köylüler üzümünü toplar, pekmezini yapar.
Doğal şifa kaynağı: Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılıyor 5
Biz bu işi atalarımızdan böyle gördük. Hem soframız için hem de çocuklarımıza doğal bir gıda bırakmak için uğraşıyoruz. Kış mevsiminde sağlıklı besin pekmezi tüketiyoruz" dedi.

YASAL UYARI

KAHRAMANMARAŞ Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. KAHRAMANMARAŞ Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.