Dut, erik, kayısı ve elmadan yapılıyor: Güneşte kurutulup kış için hazırlanıyor

24.09.2025 09:25

İHA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kadınlar, kış sofralarını süsleyecek pestil yapımına ara vermeden devam ediyor.

Dut, erik, kayısı ve elmadan yapılıyor: Güneşte kurutulup kış için hazırlanıyor
Yüksekova'nın verimli topraklarında yetişen dut, erik, kayısı, elma ve armut gibi meyveler, yaz aylarının sonunda kadınların ellerinde lezzetli birer atıştırmalığa dönüşüyor.
Dut, erik, kayısı ve elmadan yapılıyor: Güneşte kurutulup kış için hazırlanıyor 1
Kadınlar, bahçelerden topladıkları bu taze meyveleri özenle kaynatarak, doğal bir tatlandırıcı olan pekmez kıvamına getiriyor.
Dut, erik, kayısı ve elmadan yapılıyor: Güneşte kurutulup kış için hazırlanıyor 2
Elde edilen bu karışım, daha sonra ince bir tabaka halinde yağlı kağıtların üzerine serilerek güneşte kurutulmaya bırakılıyor.
Dut, erik, kayısı ve elmadan yapılıyor: Güneşte kurutulup kış için hazırlanıyor 3
Güneşte kurutulan meyve özleri, esnek ve dayanıklı birer pestil haline geldikten sonra özenle toplanıyor, hava almayacak şekilde poşetlere konup soğuk kış ayları için saklanıyor.
Dut, erik, kayısı ve elmadan yapılıyor: Güneşte kurutulup kış için hazırlanıyor 4
Bu doğal ve sağlıklı atıştırmalıklar, kış günlerinde misafirler için çayın yanında sunulduğu gibi, bazı yöresel yemeklerin lezzetini artırmak için de kullanılıyor.

Dut, erik, kayısı ve elmadan yapılıyor: Güneşte kurutulup kış için hazırlanıyor 5

Bu geleneksel hazırlıklar, Yüksekova'da kışın gelişini müjdelerken, yöre halkının doğayla uyum içinde yaşama ve el emeğiyle sağlıklı gıdalar üretme kültürünü de gözler önüne sermeye devam ediyor.

YASAL UYARI

HAKKARI Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. HAKKARI Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.