Gaziantep'te "acı" mesaisi: Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor
08.10.2025 09:58
İHA
Gaziantep'te kırmızı biber hasadının ardından başlayan kış hazırlıkları kapsamında salça üretimi yapan kadınların 'acı' mesaisi devam ediyor. Salçalık biberler, meşakkatli bir sürecin ardından kadınların elinde salçaya dönüştürülüyor, lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte evlerin yanı sıra işletmelerde de kışlık salça hazırlıkları hız kazandı. Kadınlar, acı ve tatlı biber çekimi yapan işletmelerde çalışarak biberden kazandıkları parayla da aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Makinelerde çekilen acı ve tatlı biberler, ayrı olacak şekilde daha sonra 25 kilogramlık bidonlara konuluyor. Evlere götürülen ve tuzlanarak kuruması için güneş gören açık alanlara serilen salça bir hafta boyunca güneşin altında bekletiliyor. Gün içerisinde sık sık kontrol edilerek karıştırılan salça, suyunu iyice çekmesinin ardından tuz konularak tüketime hazır hale geliyor. Kadınların bin bir emek ve zahmetle hazırladığı salça daha sonra sofralardaki yerini alıyor.

Aile bütçelerine katkıda bulunmak için özenle çalışıyor, günde 30 ton biberi salçaya dönüştürüyorlar
Maharetli kadınlar, kilolarca acı ve tatlı biberleri salça haline getirmek için sabahın erken saatlerinde bir araya geliyor. İşletmelerde özenle çalışan kadınlar, zahmetli olsa da aile bütçelerine katkıda bulunmanın yanı sıra kış hazırlıkları için mesai yapıyor. Kadınlar, çeşitli yemeklerde kullanılmak üzere hazır hale getirilen biberleri salçaya dönüştürmek için akşam saatlerine kadar çalışıyor. Ev ekonomisine katkıda bulunmak için çalışan kadınlar, günde 30 ton biberi salçaya dönüştürüyor.
Acı ve zor olsa da bu işi yapmak zorunda olduklarını belirten kadınlar, imece usulüyle yaptıkları salçayı hazırlamak için büyük emek verdiklerini dile getirdiler. Gaziantep'te üretilen biber salçasının lezzeti ve kalitesiyle Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğini dile getiren kadınlar, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından biberleri salçaya dönüştürerek evlerine ekmek parası götürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.


Ailesine destek olmak için çalışan üniversite öğrencisi Selime Demir de ekimden hasada, biberin salça haline gelmesine kadar her aşamasında kadınların büyük emeğinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Aileme yardımcı olmak için çalışıyorum. Tatlı ve acı biber çekimi yapıyoruz. Biberleri temizliyoruz. Tatlı biber temizlerken pek fazla sorun olmuyor ama acı biber temizlerken acısı nedeniyle zorlanıyoruz. Aşırı derecede öksürüyoruz. Burada ablalarımız ve teyzelerimiz çalışıyor. Ekmeğimizi adeta acıdan çıkarıyoruz" diye konuştu.
İşletme sahibi Celal Yazgan da, "17 bayan çalışanımız var. Her makinenin başında 8 kadın var. Kadınlar burada biber temizliyor, ayıklama yapıyor. Biber çekiminde özellikle kadın eleman çalıştırıyoruz. Çünkü kadınlar tesisleşme olmadan önce geleneksel yöntemlerde mahallede bir araya gelir, biberleri salça yaparlardı. Kadınlar biber temizlemede de daha iyi ve tecrübeli oldukları için biz de kadın çalıştırıyoruz" şeklinde konuştu.
YASAL UYARI
GAZIANTEP Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. GAZIANTEP Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.