Santorini'deki deprem fırtınası Türkiye kıyılarını etkiler mi? Metre metre taşkın riski belirlendi
17.02.2025 12:00
DHA
Santorini Adası'ndaki sismik hareketlilik devam ederken Türkiye kıyılarında tsunami riski de oldukça merak ediliyor. Uzmanlar, taşkın riski olan alanları metre metre belirledi. İzmir'in iç körfezde bulunması ve Ege kıyı şeridinin de adalar tarafından korunması nedeniyle bu bölgelerdede tsunami riskinin düşük olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "En fazla risk ise Bodrum'un güneyinde, Datça'nın uç kesimlerinde." dedi.

Bölgede yaşanabilecek büyük bir deprem, Ege’deki tsunami tehdidi gündemde tutmaya devam ediyor.




"AFET YÖNETİMİNİN EN ÖNEMLİ UNSURU AFETTEN ÖNCE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI"
Doç. Dr. Özçelik, "2011'de Japonya'nın Tohoku depremi sonrasında Tokyo Üniversitesi bünyesinde tsunamik etkilerin nerede gözükebileceği yönünde araştırmalar yapmıştık. Biz, bu noktada afet öncesinde bu çalışmayı yapabilmiş olmamız bakımından biraz daha şanlıyız. Afet yönetimin en önemli unsuru afetten önce yapılan çalışmalar ve gerekli tedbirlerin alınmasıdır." diye konuştu.
Foça'dan başlayarak Bayraklı, İzmir ve Urla Yarımadası etrafından 10 metrelik ve 20 metrelik risk zonları geniş alanlar kapladığına işaret eden Özçelik, "İleriye gittiğimiz zaman Kuşadası, Latmos Körfezi, karşısında Sisam Adası, aşağıya indimiz zaman Didim, Güllük Körfezi, Gümüşlük, Turgutreis, Bodrum, Akyaka, Ören, Turgut, Marmaris, Köyceğiz, Sarıgerme ile Fethiye'nin 5 ve 10 metrelik deniz taşkınları risk bölgesinde yer aldığı görülüyor." dedi.

Bu alanların birçoğu şu anda meydana gelen sismik aktivitelerin oluşturacağı tsunamik etkiden azade olduğuna dikkat çeken Özçelik, "İzmir Körfezi tamamen Urla Yarımadası ile kapatılmış durumda. Kuşadası'nın olduğu bölge oldukça korunaklı. Doğrudan tsunamik etkileri alabilecek bölge adalar arasındaki denizsel alanlardan ilerleyen dalga hareketlerine maruz kalabilecek bölgelerdir." açıklamasında bulundu.
"Bunların başında Marmaris Körfezi yer alıyor." diyen Özçelik, "Datça Yarımadası'nın uç noktaları da bulunuyor. Yunan adaları Girit, Rodos ve Mora Yarımadası tsunamik etkilere maruz kalacak bölgelerdir." dedi.
