İşte yeni trafik cezaları | Baştan sona değişiyor, 2 bin liradan 200 bin liraya çıkıyor
07.10.2025 10:17
Son Güncelleme: 07.10.2025 11:26
TBMM'de bu hafta trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi görüşülecek. Trafikte yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yeni cezaları açıkladı.

TBMM'de yeni yasama dönemi başladı.
Trafik cezalarının artırılmasınsa yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi bu hafta görüşülecek.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafikte yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yerlikaya'nın açıklamalarının satırbaşları şöyle:
"Sayın Cumhurbaşkanımız 10 yıllık hedef belirledi. Sıfır can kaybı hedefimiz var. İlk 5 yılda trafik güvenliği ile ilgili belirlenen hedeflerde bir sapma gördük.


Denetimi olması gereken noktaya getirdik. Kural caydırıcı olmadığı zaman eksik kalıyor. Ölümlü ve yaralanmalı kaza hedefimize ulaşamadığımızı gördük. Bir günde yaralanıp hastaneye giden sayısı bin 55.
Hedefimiz bu değil. Bu kuralların caydırıcılıklarını tekrardan görüştük.
Kanun teklifi halinde AK Parti grubumuz Meclis'e getirdi.

CEZALAR İHLALLERİN ÖNÜNE GEÇER Mİ?


Yeni kanun teklifinde biri makasa atarsa 60 gün ehliyetini alıyoruz.
Otoyolda biri ters yolda gitse kazaya davetiye çıkartmak. 60 günde ehliyet ve trafikten men.

En büyük şikayetlerden birisi de düğün konvoyları. Bunun cezası 60 gün ehliyetini alıyoruz ve aracı bağlıyoruz.
Trafikte saldırının cezası 60 gün ehliyetini alıyoruz. 10 milyonda bir kişinin bile bunu yapmaya cesaret edememesi için bu kurallar.
Psikolojik destek yeni değil. Eski kurallarda da var.

Ambulansa yol vermeyenin 30 gün aracını bağlayıp ehliyetini alıyoruz.
Bu ihlalin devamı hususunda 5 yılda iki kere yaparsa ehliyet tamamen iptal ediliyor.

Cep telefonuyla araç kullanmak kaza riskini 4 kat artırıyor. Buradaki sistemimizde yenilikler var.
Bir yıl içerisinde 5 bin, ikincisinde 10 bin, üçüncü kez 20 bin lira ve 30 gün ehliyeti alıyoruz.
Kırmızı ışık trafikte en basit kural. 2024 yılında 137 insan maalesef ışık kural ihlalinden vefat etti.
Bir yıl içerisinde 6 barem yaptık. Bir yıl içerisinde 3 defa kural ihlali yaptıysanız ehliyeti 30 gün alıyoruz. 6 defa kırmızı ışık ihlalinde ehliyeti iptal ediyoruz.

Motosikletli araç sayıları hızla artıyor. Bu yıl 7 milyon araç sayısını aşacak. 5 araçtan biri motosiklet.
Bin 584 motosiklet sürücüsü vefat etti. Motosiklet denetimlerini yüzde 114 artırdık.
Denetimler arttı ancak ölümler azalmadı.
Sürücülerin akrobatik hareket yapmanın cezası 60 gün ehliyetini alıyoruz.
Yarış yaparsa sürücü belgesini 2 yıl alıyoruz, 60 gün trafikten men ediyoruz.

Alkol ve uyuşturucu bunlar maalesef iradenin zayıfladığı en uç durumlar. Biz bununla ilgili denetimlere ve kaza sayılarına baktık.
Biz burada 3 kez ve fazlasını yaparsa 5 yıl ehliyetini alıyoruz.
Uyuşturucu maddeyle araç kullanmanın cezası ise direkt sürücü belgesi iptali.
Emniyet kemeri kullanmanın cezası kaza riskini yüzde 50 azaltır. 4 kez ve daha fazlasında 30 gün sürücü belgesini alıyoruz. 15 yaş altı kemersiz bin 126 kişi vefat etti.

Araçta yüksek sesli müzik dinlemek asayiş sorunu haline geliyor.
Aracı alıyoruz, mekanizmayı söküyoruz ve 30 gün trafikten men ediyoruz.


Arkadaşlarımız trafikte güvenliği sağlamak için var. Son 6 yılda 9 şehidimiz var. 16 arkadaşımız gazi.
Dur ihtarına uymayan 310 bin kişiye işlem yaptık. 196 bini taşıt, 114 bini motosiklet. Arkadaş dursan ceza yazılacak. 60 gün belgesini alıyoruz.
Eski cezası 2 bin 270 liraydı. Şu an ise 200 bin lira."

TEKLİFTE HANGİ CEZALAR VAR?
Teklife göre, tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan sürücüler 140 bin lira idari para cezasına çarptırılacak, araç 30 gün süreyle trafikten menedilecek.

YÜK VE YOLCU TAŞIMADA YENİ ZORUNLULUK

HIZ SINIRI AŞANIN EHLİYETİ GİDECEK
Yerleşim yeri içinde hız sınırını 46-55 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin her seferinde 30 gün, 56-65 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin her seferinde 60 gün, 66 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin ise her seferinde 90 gün süreyle sürücü belgeleri geri alınacak.
Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara geçiş hakkı vermeyen sürücülere 15 bin lira idari para cezası kesilecek.

AMBULANSA YOL VERMEYENE CEZA

KIRMIZI IŞIK DÜZENLEMESİ
Kırmızı ışık ihlali yaparak trafik kazasına sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak.
Geri alınan sürücü belgeleri, geri alma süresi sonunda sürücünün psikoteknik değerlendirmeden geçirilerek sürücü belgesi almasına mani hali olmadığının anlaşılması şartıyla iade edilecek.

YARIŞANIN EHLİYETİNE 2 YIL EL KONULACAK
Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin lira idari para cezası kesilecek.
Yarış yapan motorlu araç sürücülerine 46 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak.
Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılan sürücülere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.