DHA 23.01.2021 - 09:05
Zonguldak'ta Çaycuma Belediyesi, 1,5 yıl önce Yağmur Suyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği'ni yürürlüğe koydu.
Yönetmelik gereği taban alanı 200 metrekareyi geçen yeni yapılara yağmur suyu depolama sistemi kurulması zorunlu hale getirildi.
Yağmur suyunu kullanan vatandaşlara ise su faturalarında yüzde 30 indirim kararı alındı.
Yönetmelikle birlikte belediyeden inşaat ruhsatı alan 100'ü aşkın firma, çatılardaki oluklardan akan suların toplanması için yağmur suyu toplama sistemini binalarına kurdu.
Sistemin kurulduğu binalarda toplanan sular, evlerin rezervuarlarında ve peyzaj sulamalarında kullanılmaya başlandı. Çaycuma Belediyesi de halka örnek olması için geçen yıl yaptırılan yeni hizmet binasında sistemi kullanmaya başladı.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, bölgenin Türkiye'nin en çok yağış alan bölgelerinden biri olduğunu söyledi.
Yüzyıllar önce yapılan ve unutulan bir uygulamayı ilçelerinde yapılan binalarda zorunlu hale getirdiklerini söyleyen Kantarcı, "Son yıllarda iklim krizinin büyümesi, sera gazı ve karbon salınımı ve iklimde istenmeyen özellikler meydana gelmesi, dünyamızın bu konuda bir tehdit altında bulunması nedeniyle özellikle yağış sularının binalar ve beton asfalt yollar nedeniyle yer altına süzülememesi yani doğal çevrimin bozulması nedeniyle iklim değişikliği dünyada ciddi bir tehdit olarak durmakta. Biz iklim dostu bir kent yapıyoruz. Yaya ve insan odaklı uygulamalar yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de bu. Son derece kolay bir uygulama" dedi.