12 adımda gurme olmak
Bazılarına göre gurme; damak tadına sahip, iyiyi, kötüyü, sıradan ya da sıra dışı olanı tanıyabilen kişi, bazılarına göre "yemesini bilen" demek. Türk Dil Kurumu’nun “tatbilir” olarak tanımladığı gurme kelimesinin gerçek anlamı “Rafine yaşamdan zevk alan ve yeme içme konularıyla uzmanlık derecesinde ilgili olan kişi.” İnsan doğuştan gurme midir? Sonradan gurme olunabilir mi? Gurmelik bir meslek mi? Yoksa hobi mi ? Ya da yetenek mi? Yoksa sadece bir sıfat mı?.. Peki gurme olmak için ne yapmak lazım? İşte size adım adım gurme olmanın yol haritası
İLK ADIM TEORİK BİLGİ EDİNMEK
İşin başında teorik bilgilere ihtiyacınız olacak. Bunun için bol bol okumak, literatüre hakim olmak gerekiyor. Önce Anadolu mutfağı ile başlayın. Anadolu’ya ait ne buluyorsanız okuyun. Tuğrul Şavkay’ın, Arif Bilgin’nin ve Özge Samancı’nın kitapları baş ucunuzda olsun. Dünya mutfaklarına ait kitapları da mutlaka okuyun. Ünlü gazeteci Anthony Bourdain’in kitapları dünya mutfağını öğrenmek için güzel bir başlangıç sayılabilir.