Çin’de "kaynar kapta" yemek kültürü, bin yıllar öncesine dayanıyor
Çincede "huo guo" (ateş kabı) olarak anılan yemekler, kömür semaverinde kaynayan çorbaya et ve sebzelerin daldırılmasıyla hazırlanan güveç tarzı öğünleri ifade ediyor. "Şuan rou" olarak anılan Pekin’e özgü olan kaynar kap yemek tekniğinde ince kesilmiş koyun veya sığır eti, kaynar kaba daldırıldığında saniyeler içinde renk değiştirerek pişiyor ve yemeğe hazır hale geliyor.
Çin’in farklı yörelerinde, yemek masasında sürekli su kaynatılan bir kapta et ve sebzelerin birlikte haşlanarak hazırlandığı güveç türü yemekler, kökeni bin yıllar öncesine dayanan geleneği bugüne taşıyor.
Bir masanın üzerinde, kömürle ısınan semaverde kaynayan suya batırılarak haşlanan malzemelerle hazırlanan yemekler, Çin dışında Doğu ve Güney Asya’daki başka ülkelerde de rastlanan özgün bir ziyafet kültürünü yansıtıyor.
Arkeolojik bulgular, Çin’de içecek ısıtmak ve yemek kaynatmak için kullanılan kömür semaverlerinin milattan önceki ilk 1000 yılda hüküm süren Cou Hanedanı devrine kadar gittiğini gösteriyor.