Haberler 06.04.2009 - 12:47
Telli turna, ismini gözünün arkasından çıkan tel tel çıkan beyaz tüylerinden almıştır.
Yaşam alanı olarak daha çok bozkırlar, savan, yarı çöl alanlar, kurak ovalar, büyük akarsu vadileri, sulak alanların çevresini tercih eder.
Kuluçkaya genelde 2 yumurta bırakan telli turnaların yavruları 27- 29 günde yumurtadan çıkarlar. Yavrular 55- 65 günde uçabilecek duruma gelirler.
Telli turnaların Türkiye’de üreyen son 11 bireyi Muş’un Bulanık Ovası’nda yaşam mücadelesi veriyor. Kış aylarını Afrika'da geçiren telli turnalar, uzun bir göçün ardından Mart ve Nisan aylarında Türkiye’deki üreme alanlarına gelmekte.
Telli turnaların en yakın akrabaları Hazar Denizi’nin kuzey doğusunda yaşıyor. Bu nedenle telli turnaların Bulanık Ovası’ndan da çekilmesi durumunda ülkemizde bu türü sonsuza kadar kaybetmekle karşı karşıyayız.
Türkiye’de Muş Bulanık ovasında üreyen son 11 telli turnayı kurtarmak için Doğa Derneği tarafından geliştirilen projeye Irmak Okulları destek verdi. Irmak Okulları ve Muş Valiliği ile birlikte yürütülen projeyle telli turnaların türünün yok oluştan kurtarılması hedefleniyor.
Projenin tüm çalışmalarına Irmak Okulları öğrencileri ve telli turnaların yaşadığı Yoncalı’daki öğrenciler de dâhil oldu. Öte yandan, Muş Bulanık Ovası 75. Yıl Yoncalı İlköğretim Okulu ve 75. Yıl Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okullarını kardeş okul seçen Irmak Okulu öğrencileri, yaptıkları aktivitelerle telli turnaların korunmasına destek oluyor.