İlginç yemek isimleri

Kedi batmaz, pumpum, pırtımpırt, otur fatma, yumurtalı çükündür, sakala çarpan, andırın doktoru, cicipapa, derdimi alan, kesme ibik çorbası ve diğerleri... İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle de hafızalara kazınacak 34 yemek. Cengizhan KOCAHAN / cengizhan.kocahan@ntv.com.tr

  • 1

    Dul Avrat Çorbası 

    Evde mutfakta olan malzemelerle yapılması ile ünlü yemeğin ana malzemeleri erişte, yeşil mercimek, nohut gibi bakliyatlar.

  • 2

    Çükündür 

    Pancar ve yumurtanın ilginç birleşimi 

  • 3

    Analı Kızlı 

    Yapımı oldukça yorucu ve zahmetli ama bittiğinde de tadına doyum olmayan nefis çorba

  • 4

    Dilber Dudağı 

    Hem biçimi hem de tadıyla ilgi çekici

  • 5

    Şıllık Tatlısı

    Şanlıurfa’ya özgü nefis tatlı

  • 6

    Mamalika

    İrmik, şeker , yağ ve fındıkla hazırlanan Karadeniz’e özgü tatlı

  • 7

    Şiveydiz

    Gaziantep yöresinin sarımsak aşı da denen yemeği

  • 8

    Köpoğlu

    Akdeniz Bölgesi’nin patlıcanlı yoğurtlu mezesi  

  • 9

    Gelin Çantası

    İsmini şeklinden alan tatlı 

  • 10

    Cicipapa

    Üstüne reçel ya da bal dökülen yumurtalı ekmek

  • 11

    Arabaşı Çorbası

    Konya'nın yöresel tatlarından nefis bir çorba

  • 12

    Papaz Yahnisi 

    Palamutla da, kuzu etiyle de yapılır. Sırrı ise sosundaki damla sakızı. 

  • 13

    Zülbiye

    Böreği, çorbası hatta tatlısı da var ama bizim konumuz Erzincan yöresinin bol soğanlı et yemeği  

  • 14

    Zirva 

    Kökü saraya uzanan zirva meyve ve kuzu eti ile pişiriliyor

  • 15

    Sakala Çarpan Çorbası

    Bol vitaminli, iştah artıran, soğuk algınlığına kalkan bir çorba

  • 16

    Pırtımpırt 

    Asma yaprakları, et ve nohutla pişirilen pırtımpırt, ekşi tadıyla sofraları süslüyor.

  • 17

    Kulak Çorbası 

    Antalya'dan gelen harika bir yöresel çorba

  • 18

    Kedi Batmaz 

    Bolu'nun unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerinden

  • 19

    Tosunum

    Kütahya'nın mercimekli, soğanlı böreği

  • 20

    Bacaklı Çorba

    Erişteli yeşil mercimek çorbası

  • 21

    Kesme İbik Çorbası

    Horoz veya hindi ibiğinden değil, erişte, yeşil mercimek, yoğurt ve nane sosuyla yapılıyor

  • 22

    Eli Böğründe 

    Sebze ve baharatların uyumu, kuzu etinin lezzetine karışınca ortaya bu mükemmel tat çıkıyor

  • 23

    Mafiş Tatlısı 

    Rumeli kökenli şerbetli tatlı

  • 24

    Püşürük Çorbası

    Anadolu’nun pek çok yerinde pişirilen hamur çorbası  

  • 25

    Pumpum Çorbası 

    Tadıyla olmasa bile, adıyla akılda kazınacak bir çorba

  • 26

    Kurşun Geçmez Köftesi

    Malatya mutfağından bulgurlu etli nefis köfte

  • 27

    Derdimi Alan

    Isparta yöresinin en çok sevilen tatlılarından biri

  • 28

    Abdigör

    Taş üstünde iki saat döverek hamur kıvamına getirilen et, soğan ve tuz ile birleşerek haşlanıyor.

  • 29

    Keledoş 

    Van, ve Hakkâri’de çökelek, mercimek, buğday, et, nohut, tereyağı, çeşitli otlarla yapılan tören yemeği

  • 30

    Batırık 

    Bulgur ile yapılan bir çeşit sulu salata

  • 31

    Andırın Doktoru

    Her hastalığa, her derde şifa 

  • 32

    Bici Bici 

    Adana bölgesinin en ünlü tatlısı

  • 33

    Şevketi Bostan

    Aynı isimli yabani sebzenin pişirilmesiyle yapılan bu yemeğin özellikle kuzu etiyle yapılanı makbul 

  • 34

    İmamın Sarığı 

    İsmiyle müsemma tatlı