Katkı maddeleri astım krizlerini tetikliyor: En çok çocuklar tehlikede
10.10.2025 08:29
Son Güncelleme: 10.10.2025 15:33
Öznur Doğan
Yeni bir araştırma, yaygın olarak tüketilen atıştırmalıklarda bulunan katkı maddelerinin, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratarak astımı tetikleyebildiğini ortaya koydu.


News Medical’in aktardığına göre, bu katkı maddelerinin olumsuz etkileri arasında alerjilerden dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) kadar uzanan birçok sağlık sorunu bulunuyor. Özellikle sodyum benzoat ve metilparaben gibi bazı katkı maddeleri, doğrudan cilt alerjileri ve astım krizleriyle ilişkilendiriliyor.
Hatta bazı araştırmalar, yapay tatlandırıcı içeren gazsız içecekleri daha fazla tüketen kadınların çocuklarında astım görülme riskinin daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Frontiers dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, katkı maddelerinin çocuklarda metabolik ve bağışıklık sistemi yollarını bozabileceğine dair önemli veriler elde edildi. Araştırmada astım hastası 120 çocuk ile sağlıklı 120 çocuk karşılaştırıldı. Her iki gruptan alınan serum örneklerinde 10 farklı katkı maddesinin seviyeleri ölçüldü.

