Kronik strese karşı koymanın yolları
05.10.2025 13:33
Son Güncelleme: 05.10.2025 15:50
Öznur Doğan
Birkaç haftadan uzun süren kronik stres; baş ağrıları, yorgunluk, sindirim sorunları ve uyku bozuklukları gibi fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, kronik stresin yaşlanma sürecini hızlandırdığını da ortaya koydu.


Beslenme uzmanı Nicolette Pace, stresin vücutta en sık görülen üç belirtisinin kırışıklık, şişkinlik ve beyin sisi olduğunu ileri sürdü.
Uzman isim, kronik stresin etkilerinden korunmak için tüketilmesi gereken bazı besinler olduğunu da aktardı.

Aşırı şeker tüketimi, cilt yaşlanmasının başlıca nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Şeker molekülleri, kolajen ve elastin gibi ciltteki temel proteinlere bağlanarak onları sertleştiriyor ve işlevlerini bozuyor.
Bu sürece "glikasyon" deniyor ve sonuçları ciltte elastikiyet kaybı, kırışıklıklar, sarkmalar ve erken yaşlanma belirtileri olarak karşımıza çıkıyor.


Uzman isme göre stresin bir diğer sonucu da şişkinlik. Ancak bunun yanında reflü, gıda intoleransları ve bazı ilaçların da bu soruna yol açabildiğini unutmamak gerekiyor.
Pace, şişkinlikle baş edebilmek için zencefil, papaya ve ananas gibi bağırsak hareketlerini yumuşatan besinlere yönelinmesi gerektiğini vurguluyor.

“Beyin sisi” tıbbi bir tanı olmasa da; odaklanma sorunları, hafıza güçlükleri ve zihinsel bulanıklık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu duruma karşı önerilen gıdaların başında ise lutein açısından zengin besinler geliyor. Lutein, genellikle göz sağlığı için bilinse de, beyin dokusuna da geçebilen güçlü bir antioksidan olarak ön plana çıkıyor.
Pace, bu noktada koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, domates, kavun ve tatlı patates gibi gıdaları öneriyor. Bu besinler, hem beyin fonksiyonlarını destekliyor hem de stresin neden olduğu zihinsel yorgunlukla savaşmaya yardımcı oluyor.