Mesir bu yıl 471. kez saçılıyor
Mesir bu yıl 471. kez saçılıyor
Mesir bu yıl 471. kez saçılıyor
471. Uluslararası Manisa Mesir Festivali kapsamında Sultan Camisi bahçesinde yer alan Bimarhane'de mesir karma töreni yapıldı.
471. Uluslararası Manisa Mesir Festivali kapsamında Sultan Camisi bahçesinde yer alan Bimarhane'de mesir karma töreni yapıldı.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki açılış töreninin ardından oluşturulan kortej, Mustafa Kemal Paşa Caddesi güzergahından Sultan Camisi Bimarhanesi'ne geldi. Kortejde yer alan Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, yerli ve yabancı konuklar ile Hafsa Sultan ve nedimelerini canlandıran genç kızlarla temsili Merkez Efendi, yürüyüş boyunca vatandaşları selamladı. Bimarhane'deki törende mehter takımı eşliğinde mesir ilahisi okundu ve Manisa İl Müftü vekili Halil Hazal ''Mesir Duası'' yaptı. Törende temsili Hafsa Sultan, mesir macununda bulunan 41 çeşit baharatı Merkez Efendi'ye verdi. Baharatlar kazana dökülerek şifalı mesir macunu dualarla karıldı.
1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı karıştırarak elde ettiği ürünü Sultan'a yedirdi. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, bu macunun her yıl aynı dönemde üretilerek halka saçılmasını buyurdu. Bunun üzerine her yıl nevruz günü 41 çeşit baharat karılarak hazırlanan mesir macunu, Manisa'daki Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılıyor. Minare ve kubbelerden saçılan ve şifalı olduğuna inanılan mesir macununu kapabilmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Manisa'ya gelerek Sultan Meydanı'nda toplananlar ilginç görüntüler oluşturuyor
469 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor: Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.