Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek

02.05.2020 14:26

Son Güncelleme: 31.10.2022 13:59

Osmanlı İmparatorluğu günümüzde fiilen var olmasa da 'Osmanlı mutfak imparatorluğu' dünyanın birçok mutfağında gerek teknikleri, gerek yemekleri, gerekse kültürü ile yaşamaya devam ediyor. İşte Osmanlı mutfağını süsleyen en özel 101 yemek...

Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur

Kirde Kebabı: Kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma

Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 1
Ekşili Lohusa Çorbası: Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 2
Vişneli yaprak sarma: Etli sarmaların kralı
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 3
Hamsi Tava: Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 4
Etli enginar dolması: Enginarın aroması ve kuzu etiyle şenlenen dolma
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 5
Piruhi: Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan mantı benzeri bir yemektir.
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 6
Hibeş: Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 7
Kazandibi
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 8
Kabak Kalyesi: Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 9
Nemse Böreği: İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 10
Susuz pilav: Kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 11
Yoğurtlu Çorba: Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen un ile kıvamı artırılıyırodu.
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 12
İçli Köfte: Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezi
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 13
Zeytinyağlı iç baklalı enginar: Lezzeti yemeğin isminde gizli
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 14
Mahmudiyye: Tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, Rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 15
Karnıyarık: Lezzeti pilav ve cacık ile taçlandırılır
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 16
Ciğer tavası: Una bulanmış ciğerler kimyon ve karabiber ile kızartılıyor üstüne limon sıkılarak servis ediliyordu
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 17
Paça Böreği :Kuzu paçasıyla hazırlanır
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 18
Düğün Çorbası : Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 19
Kavun Dolması
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 20
Babaganuş : Yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanmış, közlenmiş patlıcan ve biberle hazırlanır
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 21
Baklalı yaprak sarma : Tokat’ın en özel lezzetlerinden biri
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 22
Tavuk Kebabı : Haşlanmış tavuğun üstüne soğan suyu ile seyretilmiş yoğurt sürülerek kızartılır, maydonozla servis edilir
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 23
Vetrika: kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüne kıyma ya da peynir ile servis edilir
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 24
Yoğurtlu Şalgam kızartması : un ve yumurtaya batırılan şalgam zeytinyağda kızartılıyor
Yemek tarifleri, iftar menüleri, ramazan, sahur 25
Paça yahnisi : Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 26
Hums Lokması : Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 27
Pastırmalı yumurta : Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 28
Balkabağı Dolması : Çamfıstığı, soğan, pirinç ve kıymayla doldurulmuş balkabağı
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 29
Kaymak baklavası
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 30
Patlıcan silkmesi :Nefis bir zeytinyağlı
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 31
Lor Köftesi : Lor maydonoz yumurta ve tereyağının lezzeti birarada
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 32
Yoğurtlu Şiş Kebap : En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 33
Kadınbudu : Bir klasik
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 34
Bumbar ve Şirden: dillere destan lezzetler
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 35
Papaz Yahnisi : Dana etiyle yapılan en lezzetli yahni
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 36
Patlıcanlı pilav : yaz aylarının lezzetli yemeği
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 37
Peynir Lokması : Peynirli lezzet patlaması
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 38
Patlıcan Mücveri : Tereyağında kızartılarak hazırlanan patlıcan kıymayla servis edilirdi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 39
Buğdaylı Balık Çorbası : Boğazın levrekleri keşkeklik buğday ve sirke ile pişiriliyor üzerine nane ve maydonoz serpilerek servis ediliyordu
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 40
Hurma Kebabı : Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 41
Arefe Köftesi :Kuzu kıyması anason , kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 42
Yalancı Pilaki: Sarımsak , kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 43
Su Böreği: peynirli kıymalı ya da sade...
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 44
Çılbır : Haşlanmış suda pişirilmiş yumurta tereyağlı karabiberli sos ile hazırlanıyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 45
Hakani helva
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 46
Kestaneli Terine Çorbası: Kestaneli, yoğurtlu ve baharatlı kuru meyve çorbası
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 47
Defneli Şiş kebabı : Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 48
Elmasiye
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 49
Abdigör Köftesi : Etin sabit bir ritimle saatlerce dövülerek, sinirlerinden ayıklanmış macun gibi bir kıvama getirilmesinden sonra ince kıyılmış soğan ve baharat ile yoğurularak yuvarlak parçalar halinde suya atılıp haşlanması yoluyla yapılır. Püf noktası ise dövülmesidir.
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 50
İşkembe Yahnisi : Tereyağda kızartılan işkembe nohut ve soğanla biraraya getiriliyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 51
Çevgani mücveri : Kuzu eti yumurta, un ve maydonozla karıştırılır tereyağında kızartılarak servis edilir
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 52
Vişneli ekmek tatlısı
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 53
Terbiyeli Ciğer Çorbası : Et suyunda pişirilen kuzu ciğeri tereyağı ile pişirilip, yumuta ve un ile taçlandırılıyor. Bu çorbaya nane ve maydonoz çok yakışır.
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 54
Acem pilavı : Yapımı zahmetli ancak çok lezzetli
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 55
Tas Kebabı : Tarçın kakule ve anason ile terbiye edilmiş kuzu eti ile pişirilen pilav, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 56
Tavuklu Etli Yahni :Tavuk ve kuzu kol’un muhteşem birlikteliği
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 57
Tuffahiye: Bulgur, kereviz sapı ve soğan ile doldurularak fırınlanmış elma dolması
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 58
Uskumru dolması : Boğazdan gelen lezzetin pirinç ile buluştuğu zirve
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 59
Peynirli maydonozlu mücver: Peynir maydonoz, kekik ve yurta biraraya gelince...
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 60
Marmarina : Terbiyeli kıymalı körpe ıspanak
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 61
Tavukgöğsü
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 62
İşkembe Çorbası : İftar sofralarının iştah açısı, vazgeçilmezi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 63
Kuşbaşı Kebabı : Soğan yenibahar ve karabiber ile terbiyelendirilen kuzu eti ızgarada pişirilerek servis ediliyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 64
Saray lokması
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 65
Tavşan Yahnisi: Sarımsaklı, tereyağlı ve bol lezzetli
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 66
Bamya dolması : Zahmetli ama nefis
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 67
Piliç Çorbası : Lezzet ve sağlık kaynağı üstelik çok doyurucu
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 68
Ciğer Kebabı : Ciğerin en güzel hali
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 69
Yalancı İlik Yahnisi: Kuzu ciğeri ve kuzu etinin biraraya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 70
Luhum pilavı : damak tadına düşkün olanlar için
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 71
Bulgurlu Mercimek Çorbası : Bulgur ve mercimekle hazırlanan reyhan ile lezzetlendirilen bir klasik.
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 72
Çömlek Kebabı : Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya,patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 73
Demir tatlısı
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 74
Medfune: Patlıcan, bakla, kiş kabaği veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 75
Tavuk ciğeri kebabı : Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 76
Peynirli katmer : keş ya da kurutla hazırlanan nefis hamurişi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 77
Nohut Çorbası : Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 78
Muzhır Kebabı : Soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edilen et şişe geçirip üstüne iç yağı sarılarak pişiriliyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 79
Tatlılı Et yahnisi: Tereyağda kızartılmış gerdan eti soğan ve pekmezle lezzetlendiriliyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 80
Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası: Edirne’nin adıyla müsemma kuvvet deposu çorba
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 81
Semüz Oğlak Kebabı : Fırında tandır usulü pişirilmiş süt oğlak kebabı. İç pilavla ile servis edilirdi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 82
Kırma Tavuk yahnisi: Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydonozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 83

Baş pilavı : Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı

Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 84
Toyga Aşı: Soğuk servis edilen yarma buğday ve nohutlu yoğurt çorbası
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 85
Nohutlu Beyaz Yahni: Kuzu eti ve nohutun birarada pişirildiği bu yahni tören yemekleri arasındaydı
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 86
Kalacoş: Doğranmış tandır ekmeği üzerine soğanlı kavurma ve sulandırılarak ayran haline getirilmiş kurut konuşarak yapılır
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 87
Güllabiye
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 88
Nırbaç: Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 89
Midye tava : Bugünden farklı olarak yapımında sirke ve yumurta da kullanılıyordu.
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 90
Makaronya Tavası : Zengin sofralarında pişirelen bu tava peynir ve hindistan cevizi ile tatlandırılıyordu
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 91
Terbiyeli Ciğer Tava :Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 92
Taze fasuyle mücveri : una bulanan fasulye tereyağda kızartılarak servis ediyiyord
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 93
Revani
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 94
İşkembe Tava: Tereyağda kızartılan işkembe
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 95
Lalanga: İçine ne konursa konsun sıcak sıcak yenen nefis bir hamurişi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 96
Beyin Tava: Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 97
Mihrap böreği : Günümüzde kol böreği olarak anılıyor
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 98
Şeyhmilmuşi : Patlıcanlı peynirli lezzet topu
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 99
Aşure
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 100
Aside : Bamya ile yapılan nefis yemek
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 101
Dövme Pilav : dövme buğday ya da bulgur ile hazırlanır
Osmanlı'da pişen en özel 101 yemek 102
Düğün pilavı : Et suyu ile hazırlanan pilav kuzu etiyle servis edilir