Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu

15.10.2025 12:13

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde yüzyıllardır yalnızca bayramlarda yapılan çörek, kadınların istihdam edildiği tesiste yıl boyunca üretilmeye başladı.

Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu
Bölgede "bayram taplaması" olarak da bilinen Samsat çöreğinin üretilerek kadınlara gelir oluşturması amacıyla İpekyolu Kalkınma Ajansının destekleriyle belediye tarafından 3 ay önce tesis kuruldu.
Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu 1
İpekyolu Samsat "Samsat Çöreği" Geçim Kaynağı Tesisi'nde istihdam edilen 12 kadın, içerisinde un, rezene, susam, çörek otu, tuz, bitkisel susuz yağ ve sarı gelin otu kullanarak üretime başladı.
Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu 2
Geleneksel tadı bozulmadan üretilen çörek, Türkiye'nin dört bir yanına siparişle gönderiliyor.
Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu 3
Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat, AA muhabirine, ilçeye özgü geleneksel lezzeti üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu 4
Samsat çöreğinin tamamen doğal olarak üretildiğini ifade eden Fırat, şöyle devam etti:

"Biz, kadınlarımızın emeğini ve kültürümüzü ön plana çıkaran bir alan seçmek istedik. Bu nedenle, Samsat'a özgü geleneksel lezzetimiz olan Samsat çöreği üretimine odaklandık. Bu süreçte en çok önem verdiğimiz nokta, Samsat çöreğinin özgün tadını bozmamaktı. Kadınlarımız bu geleneği yaşatırken, herhangi bir katkı maddesi kullanmadan tamamen doğal yöntemlerle üretim yapıyor."
Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu 5
Proje kapsamında kadınların istihdam edildiğini ifade eden Fırat, "Tesisimizde 12 kadın istihdam ediyoruz. Projemiz beklediğimizin üzerinde ilgi gördü ve bölgede ciddi bir ses getirdi." dedi.
GÜNDE 1 TON HEDEFLENİYOR 6

GÜNDE 1 TON HEDEFLENİYOR

İlerleyen süreçlerde üründe çeşitliliğe gidileceğini aktaran Fırat, sözlerini şöyle tamamladı:


Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu 7
"Yakında 3 vardiya sistemine geçip günlük ortalama 1 ton üretim yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca ürün çeşitliliğini artırarak tuzlu, tereyağlı ve tatlı çörek çeşitleri de üretmeyi planlıyoruz. Kadınlarımızın hem üretimde yer alması hem de aile bütçesine katkı sağlaması bizleri çok mutlu ediyor. Bu proje, Samsat'ın ekonomik gelişimine katkı sunarken aynı zamanda kültürümüzü gelecek nesillere aktarmamıza da vesile oluyor."

Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu 8

Tesiste çalışan Ayşegül Açıkalın ise bir yandan ilçeye ait lezzeti yaşatırken diğer yandan ise gelir elde ettiklerini belirtti.


Sadece bayramlarda yapılıyordu şimdi geçim kaynağı oldu 9
Zeliha Karakuş da meslek sahibi olup gelir elde etmenin kendisini ve ailesini mutlu ettiğini kaydetti.

YASAL UYARI

ADIYAMAN Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. ADIYAMAN Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.