"Elleri büyük" diye kemana yönlendirilen Bade küçük yaşta senfoni orkestralarında sahne alıyor

Öğretmeninin yönlendirmesi üzerine gittiği müzik okulunda "Ellerin büyük, keman çalabilirsin" tavsiyesine uyan 16 yaşındaki Bade Daştan, uluslararası yarışmalarda elde ettiği birincilik ödüllerinin yanı sıra senfoni orkestralarının özel davetlisi olarak sahneye çıkıyor.

"Elleri büyük" diye kemana yönlendirilen Bade küçük yaşta senfoni orkestralarında sahne alıyor

eğitimine Ankara'da 4 yaşında piyanoyla başlayan Bade Daştan, daha sonra sınavına katıldığı bir müzik okulundaki öğretmenlerinin de önerisiyle kemana geçiş yaptı.

5 yaşından itibaren keman çalan Daştan, İş Sanat'ın düzenlediği "Milli Reasürans'ta Parlayan Yıldızlar" serisi kapsamında 50 dakikalık resitalle en genç "parlayan yıldız" oldu. Daştan, 10 yaşında ise Bilkent Senfoni Orkestrası ile ilk orkestra deneyimini yaşadı.

Çeşitli etkinliklerde ulusal ve uluslararası alanda önde gelen orkestra şefleriyle çalma fırsatı yakalayan Bade Daştan, 11 yaşında Belçika'nın Brüksel şehrindeki Musici Mundi Okuluna kabul edildi. Daştan, eğitimine aynı okulda devam ediyor.

"Elleri büyük" diye kemana yönlendirilen Bade küçük yaşta senfoni orkestralarında sahne alıyor - 1

YARIŞMALARDA BİRİNCİLİKLER ELDE ETTİ

Müzik eğitiminin yanı sıra fen ve matematik gibi akademik derslere ilgi duyan Daştan, İtalya'da düzenlenen 24. Andrea Postacchini'nde ikincilik, Bulgaristan'daki Young Virtuosos yarışmasında birincilik, Belçika'daki International Grumiaux Competition for Young Violinists'te de birincilik kazandı.

İZMİR'DE SAHNE ALDI

Genç müzisyen Bade Daştan, İzmir'de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde 10 Mart'taki konserde, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile Macar sanatçı Gilbert Varga şefliğinde keman solisti olarak sahne aldı.

Bade Daştan, müzik eğitimine piyanoyla 4 yaşında başladığını söyledi.

Öğretmeninin yönlendirmesiyle Bilkent Müzik Okulunun sınavına girdiğini dile getiren Daştan, şöyle konuştu:

"Annem küçükken yanımda müzik açardı ben de aynı notalarla piyano ya da müzikteki sesleri tekrarlardım. Annem, müzik sınavı için 'Deneyelim.' dedi. Sınavı kazandım. Müzik okulunda ellerime baktılar, eller büyük parmaklar uzun olunca 'Keman çalabilir.' dediler. 5 yaşında keman çalmaya başladım. İlk başta kemanla çalışmak istemiyordum. Kemanı ben seçmedim ama şimdi 'İyi ki seçmişim.' diyorum. 8-9 yaşlarında kendim çalışmaya başladım, o zaman zaten asıl konserlere, yarışlara katılmaya başladım. Keman arkadaşım, kendimi kötü hissettiğimde gidip çalışıyorum. Hayalim, solist olabilmek."

"Elleri büyük" diye kemana yönlendirilen Bade küçük yaşta senfoni orkestralarında sahne alıyor - 2

KIZININ MÜZİK EĞİTİMİ İÇİN YURT DIŞINA YERLEŞTİ

Ankara'da kamu kuruluşunda kimya mühendisi olarak çalışırken kızı Bade'nin müzik eğitimi için işinden ayrılan Duygu Daştan ise Belçika'ya yerleşme sürecini anlattı.

Bir çocuğun keman çalmayı sevmesinin vakit aldığını dile getiren Daştan, "İlk başlarda onu kontrol ettim. Gerçekten bir insanın kemanı sevebilmesi için önce onu yapabilmesi gerekiyor. Çalışmakla başladı, yetenek daha sonra ortaya çıkıyor. Çalışınca başardı, başardıkça çalıştı ve gün geldi yurt dışına taşınma ihtiyacı hasıl oldu. Şimdi 5 senedir Brüksel'deyiz. Ben Türkiye'nin 16 yaşında bir çocuğu sahneye çıkarma cesaretini seviyorum, ben Türkiye'nin bu kızı izlemek isteme heyecanını seviyorum çünkü bizim ülke olarak en ihtiyacımız olan şey umut" ifadelerini kullandı.

"Elleri büyük" diye kemana yönlendirilen Bade küçük yaşta senfoni orkestralarında sahne alıyor - 3

Bade'nin orkestralarla çalması ve dünyaca ünlü şeflerle sahne almasından gurur duyduğunu dile getiren Daştan, kızının emeğinin karşılığını yavaş yavaş almaya başladığını sözlerine ekledi.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...