Haberleşen otomobiller gerçek dünya testinde

Birbirleriyle “konuşarak” kazaları önleyen otomobiller, kamyonlar ve otobüslerin ilk büyük gerçek dünya testi kapsamında, Michigan’ın Ann Arbor kentinin caddelerinde 3000’e yakın araç trafiğe sokuldu.

Haberleşen otomobiller gerçek dünya testinde

ABD Ulaştırma Bakanlığı kablosuz ağ teknolojisini kullanarak birbirine mesajlar gönderen ve trafik kazalarını önleyen araçları incelemek amacıyla bir yıl sürecek bir pilot program başlattı.


Federal güvenlik yetkilileri, programı “bağlantılı araç teknolojisinin gerçek dünyada test edildiği türünün ilk örneği bir test” diye tanımladılar.

30 aylık proje ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın 14,9 milyon dolarlık (yaklaşık 26,7 milyon lira) ihalesini kazanan Michigan Üniversitesi Ulaştırma Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülecek.

Test araçları araçtan araca ve araçtan altyapıya iletişim cihazlarıyla donatılmış.

Araçlardan bazılarında sürücüyü olası bir kaza öncesi uyaran görsel, işitsel ve dokunsal sistemler de bulunuyor. Dokunsal sistemler sürücü koltuğunu veya direksiyon simidini titreştirme gibi özelliklere sahip.

ABD Ulaştırma Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, “Model kapsamında trafiğe sokulan araçlar elektronik veri mesajları gönderecek, diğer araçlardan mesaj alacak ve belirli tehlikeli trafik senaryoları sırasında bu verileri sürücüye bir uyarı olarak aktaracak. Bu tehlikeler kör noktalı bir kavşakta gerçekleşmek üzere olan bir kazayı, bir aracın başka bir aracın kör noktasında şerit değiştirmesini veya önde durmuş bir araçla arkadan çarpışmayı içeriyor” dedi.

Çalışmaya katılan otomobil yapımcıları arasında Ford ve General Motors da var.

General Motors Ann Arbor test filosunun parçası olarak özel Buick’ler ve Cadillac’lar sağlayacağını söyledi.

Ford da bu teknolojiyi inceleyen Almanya’daki farklı bir çalışma için özel donatılmış 20 adet Ford S-Max modeli sağladığını söyledi.

Ford Aktif Güvenlik Araştırma ve İnovasyon bölümünün yöneticisi Mike Shulman yaptığı açıklamada, “İnsanlar birbirleriyle konuşan zeki araçlardan veya otomobillerden, Jetgiller’den fırlamış bir şey gibi bahsediyorlar. Ama bu bilimkurguda kalmış bir şey değil. Çoğunlukla araçlar birbirine mesaj gönderecek ve insanların bir uyarıya ihtiyaç duydukları veya araçlarının etrafında olup bitenleri anlamak istedikleri nadir anlar dışında bundan haberi bile olmayacak” dedi.

Sayfa Yükleniyor...