Şirketler kiralama yerine satın almakta ısrarlı

Geçen yıl Türkiye’de satılan her 100 otomobilden 12’sini filo kiralama şirketleri alırken, operasyonel kiralama sektörü 2012’de Türkiye’nin 10 katı büyüdü. Ancak firmalar hala filo aracını kiralamak yerine satın almayı seviyor.

Şirketler kiralama yerine satın almakta ısrarlı

Türkiye’de geçen yıl satılan 556 bin 280 binek otomobilin yaklaşık 68 bin adedini filo kiralama sektörü alırken, operasyonel kiralamanın araç parkı da 170 bin adede ulaştı.

Operasyonel kiralama sektörünün, yüzde 19.7 ile geçen yıl Türkiye ekonomisinin 10 katı büyüdüğünü anlatan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İlkay Ersoy, buna rağmen büyüklük açısından halen Avrupa’nın gerisinde olduklarının altını çizdi. Şu an Türkiye’de 1000 kişiye düşen filo kiralama aracı sayısının 155, gelişmiş ülkelerdeyse bu sayının 600 civarında olduğunu belirten Ersoy, “Gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda sektörümüzün 4-5 kat büyüme potansiyeli var. Dolayısıyla bizim daha çok gidecek yolumuz var” diye konuştu.

Milliyet gazetesinde yer alan haberde, Türkiye’de şirketlerin büyük bölümünün, halen kendi kullanımları için araç satın almayı seçtiklerini, şirketlerin satın aldıkları araç miktarının, operasyonel filo kiralama şirketlerine oranla çok daha yüksek olduğunu ifade eden Ersoy, ''Şirketi kurarken yaptığı yatırımın daha fazlasını, araç filosuna harcayanlar da var” dedi.

Ersoy, “Türkiye’de kurumsal araç parkının sadece yüzde 8’i filo kiralama araçlarından oluşuyor. Dünyadaysa bu oran, yaklaşık yüzde 40. Bunda ticari araç kiralama yasağının da etkisi var. Geçen yıl 86 bin adet hafif ticari satıldı. Şayet bu kısıtlama olmasaydı, operasyonel kiralama şirketlerinin araç parkı 240 bini aşardı, sektör de uçardı” ifadesini kullandı.

100 OTODAN 12’Sİ FİLOYA
Derneğin yaptırdığı araştırmanın sonuçlarını da değerlendiren Ersoy, geçen yıl Türkiye’de satılan binek otomobillerin yüzde 12’sinin filo kiralama şirketlerince satın alındığını, filo kiralama şirketlerinin parkında toplam 170 bin dolayında araç bulunduğunu kaydeden Ersoy, “2012 sonu itibariyle sektörün aktif büyüklüğü 7 milyar liraya ulaştı. Sadece 2012’de 3 milyar TL’lik araç satın aldık. 1.3 milyar liralık da vergi ödedik” dedi.

TOKKDER’in araştırmasına göre filo kiralama sektörünün kurumsal müşteri sayısı 15 bin 880 adet olurken, müşteri başına düşen araç miktarı 9.5’e düştü. 2010’da bu rakamın 11.4 araç olduğu belirtilirken, düşüşün, müşteri sayısının artmasından kaynaklandığı ifade edildi.

FİLONUN YÜZDE 90’I DİZEL
TOKKDER araştırmasına göre operasyonel kiralama parkının yüzde 24’ü Renault marka araçlardan oluşuyor. Parkın yüzde 20’si Volkswagen, yüzde 18’i Ford, yüzde 17’si ise Fiat. Bununla birlikte Citroen, Audi, Hyundai, Opel’in filo kiralama sektöründeki pazar payları da hızla artırıyor.

Filo kiralamada araç sınıflarına bakıldığında, B sınıfı yüzde 53’le ilk sırada. Motor tiplerindeyse “dizel”, yüzde 90’la neredeyse filo pazarının tek hakimi. Türkiye pazarının genelindeyse bu oran sadece yüzde 58.7 civarında. Filo araçların yüzde 78’iyse manuel vitesli olarak kiralanıyor.

Sayfa Yükleniyor...