12 kadından biri meme kanseri

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü. Türkiye'de her 12 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Peki risk faktörleri neler? Erken tanı ve tedavi için ne yapmak gerekiyor?

12 kadından biri meme kanseri

Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Bu nedenle 20 yaş üzeri kadınların her ay kendi kendilerini muayene etmeleri çok önemli.

Meme kanseri farkındalık ayı nedeniyle konuya dikkat çeken Genel Cerrah Prof. Dr. Cihan Uras, risk taşımayan kadınların standart olarak 35 yaşında ilk mamografi yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Uras, “40 yaşından sonrada iki yılda bir 50 yaşından sonra yılda bir mamografi yapılmalı.Ultrasonografiye gelince 30 yaşından itibaren yıllık meme muayenesiyle birlikte meme ultrasonu yapılabilir. Meme ultrasonunun herhangi bir radyasyon riski söz konusu değil” dedi.

BU FAKTÖRLER MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Ailesinde meme kanseri olanlar risk altında. Ama riski arttıran tek etkenin bu olmadığını vurgulayan Prof. Uras, o etkenleri şöyle anlattı:

“Tüm meme kanser hastalarına baktığımızda sadece yüzde 5 veya 10'unun ailesinde meme kanseri oluyor. Doğum yapmamış olmak, erken adet görmek, geç menapoza girmek, alkol ve sigara kullanımlarının da etkileri var.”

MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Meme kanserine yakalanma riskini azaltmanın da mümkün olduğunu dile getiren Prof. Cihan Uras, “Erken doğum yapmak, süt vermek, spor yapmak meme kanseri riskini ciddi oranda azaltıyor. Kilolu olmamak, fit olmak önemli. Özellikle menopoz döneminde şişman kadınlarda meme kanseri çok sık görülüyor, bu nedenle kilo almamaya özen göstermeliler” diye konuştu.

Meme kanserinin erken tanı ve tedavisinde hayatta kalma şansı yüzde 95'in üzerinde.

KANSERDE HER İKİ MEME ALINMALI MI?

Sayfa Yükleniyor...