2 milyon erişkin kalp hastası

Yenilenen Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri (TEKHARF) çalışması verilerine göre, Türkiye’de yaşı 20’nin üzerinde olan her bin erkekten 90’ında, kadınların da 71’inde kalp ve damar hastalığı mevcut.

2 milyon erişkin kalp hastası

Anadolu Merkezi’nden kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek, Kalp Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de kalp ve damar hastalıkları açısından, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin başı çektiğini, genetik faktörlerden ziyade, beslenme alışkanlıklarının bu dağılımda etken olduğunu kaydetti.

Açıklamasında, “1990 yılında başlayan ve 2001 yılında izlem sonuçları yayımlanan ‘TEKHARF’ çalışması verilerine göre, ülkemizde yaşları 20’nin üzerinde olan her bin erkekten 90’ında, her bin kadından 71’inde kalp ve damar hastalığı mevcuttur” diyen Çiçek, bunun da 2 milyon erişkinin kalp hastası olduğu anlamına geldiğini belirtti. Çiçek, “Bu rakamlar, genç bir nüfusa sahip olan ülkemiz için yüksek rakamlardır ve toplumumuz için tehlike çanlarının çaldığını ifade etmektedir” dedi.

Sigara içimi, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon, diyabet, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, kötü beslenme alışkanlığı gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla, kalp ve damar hastalıklarının gelişimini engelleme veya en azından yavaşlatmanın mümkün olduğunu dile getiren Çiçek, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çocuklarda obezite sıklığının arttığını, bunun da gelecekte diyabet, kalp ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların toplumları daha fazla etkileyeceği anlamına geldiğini bildirdi. Çiçek, kalp sağlığı için şu önerilerde bulundu:

“Sigarayı bırakın, fiziksel aktiviteyi artırın, günde en az 3 kilometre tempolu yürüyüş yapın. Günde 5 porsiyon meyve-sebze tüketin, kırmızı et, hayvansal çiftlik ürünleri ve tuz alımını azaltın. Düzenli aralıklarla kan basıncınızı ölçtürün. Doktorunuzun önerdiği sıklıkta kolesterolünüzü ölçtürün, fazla kilolarınızdan kurtulun.”

Sayfa Yükleniyor...