3G teknolojisiyle hasta ziyareti

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım, yeni doğan, enfeksiyon hastalıkları gibi birimlere kurulan 3G kameraları sayesinde, hasta ve hasta yakınları görüntülü ve sesli olarak görüşme yapabilecek.

3G teknolojisiyle hasta ziyareti

Bakanlığı ve Avea işbirliği ile hayata geçirilen ''Mobil Hastane Çözümleri Projesi''nin pilot uygulamasına Türkiye'de ilk defa Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başlandı.

Mevcut 2G şebekelerinden data bağlantısı sunabilen Avea 3G teknolojiyle, mobil sağlık çözümleri daha etkin olacak. Bu kapsamda hastaneye mobil sağlık alanında etkin çözümler sunuluyor. İlk uygulama olarak 3G kameralarla görüntülü telefon görüşmesi sayesinde hasta yakınları hastaneye gelmeden, hatta başka illerden hastalarıyla hem sesli hem de görüntülü olarak görüşebiliyor.

Bulaşma riski yüksek hastalıklarda, hem hasta yakınlarını hem de hastane personelini koruma amaçlı olarak hastanenin enfeksiyon ünitesine 3G kamera sistemi yerleştirildi. Yeni doğan ünitesinde de 3G kameralar sayesinde özel bakıma alınan bebekler, aileleri tarafından cep telefonları üzerinden izlenebiliyor. Sistemin, acil, poliklinik, yoğun bakım ve kan alma gibi birimlere konumlandırılmasıyla hastane güvenliğinin de üst düzeyde tutulması amaçlanıyor. Böylece, hastane yönetimi kamera sistemi sayesinde hastaneyi cep telefonu üzerinden görüntülü olarak kontrol edebiliyor. Hastane personeli bu sistemle görüntülü ve sesli olarak bilgi paylaşımı da yapabiliyor.

MOBİL AMBULANS UYGULAMASI
Türk Telekom şirketi Innova ile geliştirilen ''Mobil Ambulans'' uygulaması ile hasta bilgileri ambulanstan önce hastaneye ulaştırılabiliyor. Böylelikle, bu veriler ışığında gerekli ön hazırlıklar başlatılarak, acil vakalarda yaşamsal önem taşıyan zaman kaybının önüne geçilebiliyor. Eş zamanlı olarak gönderilen bilgiler, hastane acil servislerindeki monitörler üzerinden uzman doktorlar aracılığıyla izlenebiliyor. Bu verilerin alınmasının ardından, hastanede gerekli hazırlıklar yapılabiliyor. Böylece özellikle yaşamsal önem taşıyan acil vakalarda zaman kaybının önüne geçilebiliyor. Bu uygulama, hem kara hem hava ambulansında kullanılabiliyor.

Bunların dışında Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi için özel olarak geliştirilen Avea Hücre Yayın Servisi ile Keçiören ilçesindeki Avea aboneleri ücretsiz olarak hastane bilgilendirme mesajını alabiliyor. Ayrıca hastaların muayene randevuları, aşı takvimi, laboratuvar sonuçları gibi önemli bilgiler de SMS yoluyla iletiliyor. Projeyle, hasta, hasta yakınları ve hastane personeli arasındaki iletişimin güçlendirilerek teşhis ve tedavi sürecinin daha başarılı geçmesi sağlanırken, acil durumlarda hızlı müdahale yapılmasına olanak sağlayan uygulamalar sayesinde hayat kurtarmada başarı oranının artırılması amaçlanıyor.

PROJENİN YAYGINLAŞMASINI TEMENNİ EDİYORUZ
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Murat Karaşen, iletişim teknolojilerinin sağlık hizmetinde de aktif olarak kullanılmasının hem hasta hem de sağlık çalışanları için olumlu olduğunu söyledi.

Projenin sağlık alanına etkin çözümler sunacağını ifade eden Karaşen, 3G kameralarının hastane içinde çeşitli birimlerde kullanılmasıyla daha hızlı ve daha kaliteli sağlık hizmeti yürütülebileceğini bildirdi. Karaşen, ''Projenin pilot uygulaması Türkiye'de ilk olarak hastanemizde başladı. Bunun zaman içinde giderek diğer hastanelerde de yaygınlaşmasını temenni ediyoruz'' dedi.

Avae CEO'su Erkan Akdemir de ''Avea olarak stratejik açıdan önem verdiğimiz sağlık sektörü ile 3G'nin entegrasyonunu sağlamanın ve mobil teknolojileri kamu yararına kullanmanın gururunu yaşıyoruz. Mobil Hastane Çözümleri ile hem hastane personelinin hem de hasta ve hasta yakınlarının hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...