4 dakikada bir kişiyi öldürüyor

Türk Nöroloji Derneği’nden Prof. Şerefnur Öztürk, dünyada her 40 saniyede bir kişinin inme geçirdiğini, her 4 dakikada bir kişinin de aynı sorundan hayatını kaybettiğini söyledi.

4 dakikada bir kişiyi öldürüyor

Türk Nöroloji Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen 49. Ulusal Nöroloji Kongresi’nde konuşan Türk Nöroloji Derneği 2. Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, beyin damar tıkanıklığı ile ilgili hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmada bozulma, yüzde asimetri bozukluğu, kolda, bacakta güç kaybı gibi rahatsızlıkların basite alınmamasını isteyen Öztürk, bu tür belirtileri gösteren kişinin inme geçirdiğini, zaman kaybetmeden donanımlı bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini anlattı.

İnme sırasında beyindeki hücrelerin giderek azaldığına, bu nedenle vakit kaybedilmeden hücrelerin kurtarılması gerektiğine işaret eden Öztürk, ölen hücreleri kurtarma şansının olmadığını vurguladı.

"TÜRKİYE'DEKİ RAKAMLAR DA ENDİŞE VERİCİ"
Dünyada her 40 saniyede bir kişinin inme geçirdiğini, her 4 dakikada bir kişinin de inme nedeniyle öldüğünü kaydeden Prof. Öztürk, "Türkiye'deki rakamlar da bu orantıya benzer durumda. İnme yaygın bir hastalık, ölüm nedenlerinde ikinci, engelli bırakmada ise birinci sıklıkta görülüyor" dedi.

İnmeye neden olan etkenlerin başında hipertansiyon, tuz tüketimi, yeterli egzersiz yapmama, sigara ve alkol kullanma geldiğini anlatan Öztürk, insanların hipertansiyonunu kontrol altında tutmalarını, tuzdan, sigaradan, alkolden uzak durmalarını önerdi.

Risk faktörlerinin yaklaşık % 60 oranında inmeye neden olduğuna işaret eden Öztürk "Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam ile pek çok hastalıktan korunabiliriz. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur, bunun için önce yaşam kalitemize dikkat etmeliyiz" diye konuştu.

"VAKİT KAYBETMEDEN HASTANEYE GİDİLMELİ"
Öztürk, inmenin gençlerde de görülmeye başlandığını dile getirerek, kalp hastalıklarının kontrol edilmemesi, yanlış beslenme, egzersizlik gibi etkenlerin riskleri tetiklediklerini ifade etti. İnme geçiren bir kişi ne kadar kısa sürede hastaneye başvurursa kurtulma şansının o kadar fazla olacağına dikkat çeken Öztürk, felç geçiren kişiye soğuk su dökmenin, soğan, limon, kolonya koklatmak gibi uygulamaların ya da 'birazdan geçer' gibi düşüncelerin hatalı olduğuna vurgu yaptı.

Sayfa Yükleniyor...