'AIDS için acil eylem planına ihtiyaç var’

Pozitif Yaşam Derneği, 'Türkiye İçin HIV/AIDS Yasası Öntaslağı' nı kamuoyuyla paylaştı, yeni parlamentodan talep ettiği konuları gündeme getirdi.

'AIDS için acil eylem planına ihtiyaç var’

“HIV ile Yaşayanların Haklarına Yönelik Farkındalık ve Savunuculuk Projesi” kapsamında; Türkiye'de HIV yayılımını engelleyerek toplum sağlığını korumak ve HIV ile yaşayanların haklarını kullanılabilir hale getirmek amacıyla hazırlanan “Türkiye İçin HIV/AIDS Yasası Öntaslağı” Odak Grup Çalıştayı'nda tartışıldı.

Çalıştayda TBMM yasama uzmanları, Yasama Derneği ve Pozitif Yaşam Derneği temsilcileri ile hazırlanan yasa ön taslağının biçim ve içeriği ele alındı. Görüşler ve geri bildirimler doğrultusunda ön taslak üzerinde yeniden çalışıldıktan sonra yasa TBMM’ye sunulacak.

HIV/AIDS ile ilgili kamu otoritesi tüzel kişiliği de oluşturacak olan yasa ayrıca HIV/AIDS’e ilişkin çeşitli tanımlamalar ve düzenlemeler de öneriyor.

ULUSAL VE KÜRESEL BAĞLAMDA ACİL EYLEM PLANI
Pozitif Yaşam Derneği İletişim Sorumlusu Çiğdem Şimşek, “Günümüzde kronik bir sağlık sorunu olan HIV, her yaştan ve her kesimden insanı ilgilendiren ciddi bir konudur. Ulusal ve küresel bağlamda acil eylem planına ihtiyaç duyulan bu hassas konuda Türkiye’de de HIV’in bir sağlık sorunu olarak kabul edilmesi ve insan haklarına dayalı bir yaklaşımla öncelik kazanması gerekmektedir” dedi.

Birleşmiş Milletler’in ve Avrupa Konseyi’nin insan hakları ve HIV/AIDS’e ilişkin sözleşme ve kriterlerini anlatan proje koordinatörü Murat Köylü ise, otuza yakın ülkenin HIV/AIDS yasalarından örnekler verdi. Köylü, “İnsan hakkı ihlalleri, yoksulluk ve zayıf demokrasiler HIV/AIDS yayılımını önlemedeki en büyük engeldir” diye konuştu.

STRATEJİK VE EYLEMSEL İŞBİRLİĞİ GEREKLİ
Çalıştayda Türkiye’de HIV/AIDS’e ilişkin çalışmalar yapan kamu kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasındaki stratejik ve eylemsel iş birliği eksikliği de konuşuldu.

Çalıştayda, Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri arasındaki tartışma dikkat çekti. Tartışma, Ulusal AIDS Komisyon’unun işlevi ile ‘Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri' (GDTM) konularında yaşandı. 1996 yılında kurulan ve 36 kurum ve kuruluşun üye olduğu Ulusal AIDS Komisyonu’nun son 3 yıldır toplanmadığı ve işlevini yerine getiremediği belirtildi. 2006 yılında bakanlığın bir proje kapsamında 4 şehirde 11 adet kurduğu GDTM’lerden bu gün sadece 4 tanesinin hizmet verdiği kaydedildi. Tartışmaların ardından, Ulusal AIDS Komisyonu’nun çalışır hale gelmesinin ve GDTM sayılarının tekrar arttırılarak hayata geçirilmesinin önemi hakkında görüş birliğine varıldı.

Sayfa Yükleniyor...