AIDS mücadelesinde yasal düzenleme önemli

Uluslararası HIV/AIDS Konferansı’nda, hak ihlallerinin, tedaviye erişimi engellediği belirtildi, hakların güvence altına alınmasında yasal düzenlemelerin önemi vurgulandı.

AIDS mücadelesinde yasal düzenleme önemli

Pozitif Yaşam Derneği’nin HIV ve AIDS konusunda farkındalığı arttırmak, toplumsal sorumluluk geliştirmek ve konuyla ilgili yasa tasarısı oluşturmak amacıyla yürüttüğü ‘HIV/AIDS ile Yaşayanların Haklarına Yönelik Savunuculuk ve Farkındalık Yaratma Projesi’ kapsamında düzenlenen konferansa, yasal düzenlemelerin önemi damgasını vurdu.

Konferansın Avrupa Birliği tarafından çok önemsenen bir konuya temas ettiğini kaydeden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Erwan Marteil, “Avrupa Birliği yeni HIV enfeksiyonların önlenmesi kadar, HIV'le yaşayanların yaşam kalitelerinin artırılması konusunda da çalışmaları önemsemektedir. HIV ile yaşayanların temel haklarının ve sosyal haklarının ihlali, kişilerin tedavi ve bakıma erişmelerini engelleyen faktörlerdir. HIV/AIDS’le ilgili hakların güvence altına alınması için yasal düzenlemeleri önemsemeliyiz. Tüm bu konularda HIV'i politikanın gündemine taşımak, ilgili kurumları harekete geçirmek ve yönlendirmekte Pozitif Yaşam Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının rolü büyüktür” dedi.

HIV ile yaşayanların ve HIV enfeksiyonu bakımından yüksek risk altında bulunan grupların insan haklarının da güvence altına alınmasının gerekliliğine değinen Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı Türkiye Temsilcisi Ela Aktürkoğlu ise “Türkiye'nin taahhütte bulunduğu konulardan biri; HIV/AIDS ile ilgili uluslararası sözleşmelerdir. Buna rağmen kişilerin hizmetlerine erişiminde engel oluşturan ya da damgalama ve ayrımcılığa sebep olan yasalar varsa bunların elimine edilmesi veya düzeltilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

POZİTİF YAŞAM DERNEĞİ İYİ BİR ÖRNEK
Sivil toplumun kanun yapımı ve denetimi sürecine daha aktfi katılması için çalışmalar yürüten Yasama Derneği (YASADER) Başkanı İrfan Neziroğlu da “Pozitif Yaşam Derneğ, kanun yapım sürecine dahil olmaya imkan veren mekanizmaların ve alternatif çalışmaların hemen hepsini kullanarak gerçekleştirdiği bu proje ile sivil toplumun yasama sürecine aktif katılımı açısından iyi bir örnek olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

TEDAVİ VE BAKIM HİZMETLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI
Tıbbi ve insani yardım alanında çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü HIV/AIDS Çalışma Grubu Yöneticisi Dr. Roger Teck de önümüzdeki dönemde HIV’i önleme, teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması üzerine spesifik çalışmalar yapılmasının ve ölçülebilir hedefler konulmasının önemini vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...