AIDS tedavisinde molekül umudu

Maymunlar üzerinde denenen eCD4-Ig adlı molekülün HIV'e karşı kalıcı etkisi olduğu belirlendi. Molekülün hayvanları en az 8 ay AIDS'ten koruduğu görüldü.

AIDS tedavisinde molekül umudu

AIDS ile mücadele açısından son derece önemli olan gelişmenin adresi Amerika. 

Bilim insanları, eCD4-Ig adı verilen molekülü maymunlar üzerinde denedi ve olumlu sonuçlar elde etti. Makak maymunlarına enjekte edilen molekülün hayvanları en az 8 ay AIDS'ten koruduğu görüldü.

Araştırmaya imza atan Michael Farzan, HIV-1'e karşı koruma sağlayan molekülün, virüsün çoğalmak üzere bağışıklık sistemi hücrelerine girmesini önlediğini vurguladı.

Araştırmanın sonuçları "Nature" dergisinde yayımlandı.

Mevcut AIDS tedavilerinde kullanılan ilaçlar hastaların kanındaki virüs sayısını azaltmaya yönelik. Ancak bu ilaçlar HIV'in tamamen ortadan kalkmasını sağlayamıyor ve hasta hayatı boyunca ilaçları almak zorunda kalıyor.

BAŞKA ARAŞTIRMALARA İHTİYAÇ VAR AMA SONUÇLAR UMUT VERİYOR

Molekülün virüsün hücrelere girmesi için gereken iki alıcıyı (reseptör) etkisiz hale getirdiğine de dikkati çeken Farzan, konuyla ilgili geniş çaplı başka araştırmaların gerektiğini ancak sonuçların umut verici olduğunu belirtti.

Bilinen ilk AIDS vakaları 1981'de ABD'nin New York ve California eyaletlerinde rapor edildi. BM verilerine göre, 1981'den bu yana yaklaşık 78 milyon kişi HIV kaptı, 39 milyon kişi AIDS nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sayfa Yükleniyor...