Müezzinoğlu: Aile hekimi sayısını 30 bine çıkaracağız

Diyabetle Kaliteli Yaşam Projesi'nin tanıtımında konuşan Müezzinoğlu, aile hekimine düşen birey sayısının 2 bin 500'lere inmesini amaçladıklarını belirtti, "Bunun için 2017 sonuna kadar aile hekimi sayımızı 30 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Müezzinoğlu: Aile hekimi sayısını 30 bine çıkaracağız

Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul'da yapılan Diyabetle Kaliteli Yaşam Projesi'nin tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Aile sağlığı merkezleri sürecine ilişkin soru üzerine Müezzinoğlu, sevk zinciri konusunun 2018'den sonra gündemlerine gelebileceğini belirtti.

Müezzinoğlu, iyi planlama, süreci iyi yönetme ve açıkları kapatmayla gelecekte bu konuda sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "Yaklaşık 22 bin aile hekimiyle bu hizmetleri veriyoruz ama ideal, arzu ettiğimiz aile hekimine düşen birey sayısının 2 bin 500'lere inmesi. Bunun için 2017 sonuna kadar da aile hekimi sayımızı 30 bine çıkarmayı hedefliyoruz. 30 bin rakamını yakaladığımızda ve 2 binin üzerinde güçlendirilmiş aile sağlığı merkezlerinin fiziki mekanlarını oluşturduğumuzda Türkiye'nin sağlık yönetimini daha güçlü bir planlamaya tabi tutabileceğiz" dedi.

"DİYABETLE BİRLİKTE KALİTELİ YAŞAMIN GEREKLERİNİ YAPMALIYIZ"

Diyabet ile mücadalede ulusal bir model haline getirilmesi planlanan 'Diyabetle Kaliteli Yaşam' projesi hakkında da konuşan Bakan Müezzinoğlu, diyabetin yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan biri olduğunu belirterek, "Diyabetle birlikte sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın gereklerini yapmalıyız. Bunu yalnız hastadan bekliyorsak o doğru olmaz. Zaten hastamız o kadar sağlık bilincinde olsa, okur-yazarlığı olsaydı hastalarımızın yüzde 50'si yakalanmayacaktı" dedi.

TÜRKİYE, DİYABET SIRALAMASINDA 3. ÜLKE KONUMUNDA

Müezzinoğlu, diyabette komplikasyonları azaltmanın önemine vurgu yaparken, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Satman, Türkiye'de 8 milyona yakın yetişkin diyabet hastası olduğunu söyledi.

Avrupa'da diyabet prevalansı en yüksek olan ülkenin Türkiye olduğunu aktaran Prof. Satman, "Nüfus bakımından ise Türkiye diyabetli sayısı en yüksek 3. ülkedir. Bunun için diyabetle mücadelede birey ve aileden başlayarak eğiticilerin ve toplumun tüm paydaşlarının sürekli eğitim ile bilinçlendirilmesi gerekmektedir" dedi.

"PROJE PİLOT OLARAK UYGULANDI"

Acıbadem Üniversitesinden Doç. Dr. Haluk Özsarı ise projenin hastalık yönetimi, sağlık hizmetlerinin ve ilgili iletişimin koordine edildiği ve hastanın kendi bakımını üstlenmesinin önemli olduğu hastalıklar için geliştirilmiş bir sistem olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Özsarı, "Diyabetle Kaliteli Yaşam Projesi, tüm tarafların katılımı ile aralarında 360 derecelik iletişimin kurulmasını sağlamak üzere planlanmış ve pilot olarak uygulanmıştır. Hastalık yönetiminin ana ilkesi hem kişinin hem de sistemin hastalığı yöneterek sürdürülebilirliğe ilişkin bir yaşam şekli oluşturmaktır" ifadesini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...