Aile hekimliği Ankara'da da başlıyor

Aile hekimliği uygulaması yarın Ankara'da başlıyor. İl genelinde toplam bin 247 aile hekimi görev yapacak, her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek.

Aile hekimliği Ankara'da da başlıyor

Yıl sonuna kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak aile hekimliği uygulaması kapsamında, aile hekimine gitmeden hastaneden hizmet alabilecek olan vatandaş, hekim seçme hakkı uyarınca, hekimini il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız değiştirebilecek. Vatandaş, aile hekimliği hizmeti karşılığında katılım payı dahil hiçbir ücret ödemeyecek.

Ankara İl Müdürü Mustafa Aksoy, Aile Hekimliği'nin yıl sonuna kadar tüm illerde uygulamaya gireceğini ve toplam görev yapacak hekim sayısının zamanla 20 binden 40 bine çıkarılacağını söyledi.

Başkentte şu an için toplam bin 247 aile hekimin görev yapacağını, her 3 bin 500 kişiye bir hekimin düşeceğini ifade eden Aksoy, sayının ihtiyaç doğrultusunda zamanla artırılarak her 2 bin kişiye bir aile hekiminin düşmesinin planlandığını söyledi. Aksoy, uygulama öncesinde birinci basamakta sağlık ocaklarında 810 hekimin görev yaptığını anımsattı.

Ankara'da görevli hekimlerden 110'nun 3 yıl uzmanlık eğitimi almış aile hekimliği uzmanları olduğunu anlatan Aksoy, sayının yıllar içinde artarak tamamının uzman hekimlerden oluşacağını belirtti.

AİLE HEKİMİNE BAŞVURMADAN HASTANEYE GİDİLEBİLECEK
Aksoy, hastaneden hizmet alınabilmesi için sevk zincirine gerek olmadığını ifade ederek, ''Çünkü, 2 bin kişiye bir aile hekimi düşmeden, sevk zinciri konursa, sistem kilitlenir. Bu sayıya da 2023 yılında inebiliriz, daha erken inemeyiz. Pilot uygulama yapılan illerden elde edilen verilere göre, tetkik ve ilaç masrafında yüzde 10 tasarruf sağlandı'' dedi.

Aile hekimlerinin hastanelerde değil kendi ofislerinde hizmet vereceklerini belirten Aksoy'un verdiği bilgiye göre, Ankara'da aile hekimlerinden sadece 4'ünün ofisi Bala'daki entegre ilçe hastanesinin içinde olacak. Burada görev yapan aile hekimleri, hasta yatışı yapabilecek ve hastanenin imkanlarını kullanabilecek. Bunun dışındaki aile hekimleri ise ofislerinde hizmet verecek.

Mevcut sağlık ocaklarının isimleri ''Aile Sağlık Merkezi'' olarak değiştirilerek, aile hekimlerince ofis olarak kullanılacak. Bu merkezlerde, sağlık ocaklarında yapılabilecek her türlü sağlık hizmeti verilebilecek. Buna ilaveten Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine ultrason gibi bazı teşhis cihazlarını temin etmeleri için teşvikde bulunacak, daha fazla ücret ödemesi yapacak. Aile Sağlık Merkezlerinde acil müdahale odası olacak ve kan alınarak basit tetkikler yapılabilecek.

Vatandaşlar, aile hekimini İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesindeki ilgili bölümünden vatandaşlık numaralarını girerek öğrenebilecekler. Aile hekimine başvuruda nüfus cüzdanı yeterli olacak.

Hekim seçme hakkını vatandaşlar, hiçbir neden göstermeksizin il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız kullanabilecekler. Bunun için hekimin değiştirilmek istendiğine dair bir dilekçenin İl Sağlık Müdürlüğü ya da İlçe Sağlık Grup Başkanlığına verilmesi yeterli olacak.

Farklı bir şehre gidildiğinde ya da misafir gelindiğinde vatandaşlar, herhangi bir aile hekimine başvurabilecek. Aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilebilecek. Hastaneden hizmet alındığında katılım payı adı altında bir ücret alınırken, aile hekimine gidildiğinde katılım payı dahil hiçbir ücret alınmayacak. Hastaneden hizmet alınması için sevk gerekmeyecek. Yani özel hastane ve devlet hastanelerine gidişte mevcut uygulama sürecek.

KAYIT SAYISI BİNDEN AZ OLURSA SÖZLEŞME İPTAL EDİLECEK
Hekimlerin kendilerini geliştirmeleri hedeflenen sistemde, aile hekimi başarısı kadar hizmet verebilecek. Bir aile hekimi, en fazla 4 bin, en az bin kayıt alabilecek ve kayıt sayısı binden az olan aile hekiminin sözleşmesi iptal edilecek.

Hekimler, haftada 40 saatten az çalışamayacak. Aile hekiminin yanında, maaşı devlet tarafından ödenen bir aile sağlık elemanı olacak. Uygulama gereğince aile hekimleri vatandaşların sağlık kayıtlarını tutacak. Zamanla bu bilgilerin tüm hastanelerde ve Sosyal Güvenlik Kurumu'yla paylaşılabilir bir sisteme geçirilmesi sağlanacak. Böylece, bir kişiye yapılan tüm tetkikler, sonuçları, hastalıkları, öyküsü bilgisayarda olacak ve istenildiğinde tüm bilgilere ulaşılacak. Sistemle, hastanede yapılan işlemler de aile hekimi tarafından görülebilecek.

AİLE HEKİMİ KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİ DE VERECEK
Aile hekimleri tedavi edici hizmetlerin dışında koruyu hizmetlerden de sorumlu olacak. Bu kapsamda, bölgesindeki gebe, kronik hasta, bebek ve engelli vatandaşların takibini de yapacak. Bu kişilerin kontrol için kendisine gelmemesi halinde, kişilerle temas kurarak takiplerini yaptırıp yaptırmadığını, aşıların tamamlanıp tamamlanmadığını ve tedavinin nerede ne zaman yapıldığına dair bilgileri ile ilgili kayıt tutacak. Bunun dışında rehabilite edici hekimlik görevini de üstlenecek, psikiyatrik sorunu olan ya da kendisine gelemeyecek durumda olduğu hastaları, kendi evlerinde ziyaret edecek, bakım ve tedavilerini yapacak.

Engelli vatandaşların sağlık sorunlarının takibinde de mahalle muhtarını bilgilendirecek ve yardım için katkı sağlayacak. Sağlık danışmanlığı da yapacak olan aile hekimleri, yılda bir kez bölgesine giren 3 bin 500 kişiyi görmeye özen gösterecek.

Öte yandan, aile hekimlerinin bilgisayarındaki sistem sayesinde o gün için aşı yapılması gereken kişi için bilgisayar uyarı sinyali verecek. Hekim de bu doğrultuda, ilgili hastayı arayarak takibini yapacak.

Sayfa Yükleniyor...