Akciğerler keskin tadları alıyor

ABD'de yapılan bir araştırma, akciğerlerin, havadaki keskin maddelerin tadını aldığını ortaya koydu.

Akciğerler keskin tadları alıyor

İngiliz Independent gazetesi, ABD'de yapılan bir araştırmanın akciğerlerde, dildeki gibi tat reseptörlerinin bulunduğunu, bunların havadaki keskin maddelerin tadını aldığını ortaya çıkarttığını okurlarına duyurdu.

Sonuçları Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, tat reseptörleri, akciğerlerdeki dar hava yolları olan bronşlarda hava akışını kontrol eden istemsiz düz kasta keşfedildi.

Bilim adamları, akciğerlerdeki tat reseptörlerinin, dilde keskin tatları saptayanlarla özdeş olduğunu belirtirken, bunların, dildeki tat reseptörlerinin aksine, beyne sinir sinyalleri göndermediğini söylediler.

Araştırmayı yapan bilim adamlarının, başta hata yaptıklarını düşündükleri ifade edilirken, Maryland Tıp Merkezi'nden Profesör Stephen Liggett, keskin tatları alan reseptörlerin, akciğerlerde beklendiği gibi "savaşan veya kaçan" bir tepkinin oluşmasına, göğsün sıkışmasına ve öksürüğe neden olmadığı, aksine laboratuvarda insanlarla farelerin hava yolları üzerinde denenen bazı zehirsiz keskin maddelerin, hava yollarının rahatlamasını ve daha fazla açılmasını sağladığının gözlendiğini kaydetti.

Bilim adamları, araştırmanın bulgularının, astım hastalarının daha rahat nefes almalarını sağlayacak yeni ilaçların geliştirmesine katkıda bulunabileceğini kaydettiler.

Sayfa Yükleniyor...