"Alzheimer hastalığı ertelenebilir"

Alzheimerin erken belirtisinin genellikle yakın hafıza kaybı olduğunu belirten Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gökhan Akdemir, düzenli uyku ve yeterli su tüketiminin, hastalık bulgularının ortaya çıkmasını geciktirdiğini söyledi.

"Alzheimer hastalığı ertelenebilir"

Beyindeki sinir hücrelerinin yaşlanması ile ortaya çıkan, unutkanlık ve bunama ile seyreden Alzheimer hastalığı, genellikle belli bir yaşın üzerinde görülüyor ve beyindeki sinir hücrelerinin yaşlanması ile ortaya çıkıyor.

Alzheimer hastalığında belirtilerin geciktirilebileceğini ifade eden Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Akdemir, düzenli uyku ve yeterli su tüketimine vurgu yaptı.

Erken belirtisi yakın hafıza kaybı olan Alzheimerda konuşma problemleri, kelimeleri hatırlayamamak, nerede olduğunu ve kiminle görüştüğünü unutmak gibi bulgulara rd rastlanıyor.

Bazı unutkanlıkların ise bu hastalıkla ilgisinin olamayabileceğini kaydeden Akdemir, “Her unutkanlık Alzheimer olarak değerlendirilmemelidir. Aşırı stres, yoğun iş temposu, ağır üzüntü ve depresyon durumlarında da unutkanlık yaşanabilmektedir“ dedi.

Alzheimer’in nedeni kesin olarak bilinmese de ileri yaş dışında; kalıtımsal faktörler, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddelerin hastalığa yol açabileceği belirtiliyor.

Prof. Dr. Akdemir, sinir hücrelerinin çalışırken arkalarında bıraktıkları Beta-amiloid ve tau gibi protein birikintilerinin beyinden temizlenememesinin Alzheimerın oluşumunu tetiklediğini söyledi.

‘BEYİNDE TEMİZLENMEYEN PROTEİN BİRİKİNTİLERİ ALZMEIMERI TETİKLİYOR’

İnsan bedeninde yaklaşık 37 trilyon hücre olduğu sanılmaktadır" diyen Akdemir, hücreler çalışırken bir miktar çöp çıkardıklarını, bu çöplerin de  hücreler arasında biriktiğini söyledi. Birikintilerin lenf sistemiyle temizlendiğini kaydeden Akdemir, şu bilgileri verdi: 

BEYİN UYKUDA TEMİZLENİYOR
 
"Lenf sistemi, diğer dokularda olduğu gibi beyin hücreleri arasındaki birikintileri, çöpleri ve Alzheimer hastalığına neden olan beta-amiloid gibi birikintileri de temizler. Farelerde yapılan çalışmalarda bu temizlenmenin uykuda daha çok yapıldığı gösterilmiştir. Beyin uyku sırasında istirahate geçtiği için, sinir hücreleri arasındaki boşluklar genişlediği ve beyin omurilik sıvısının daha iyi dolaştığı için temizlik daha hızlı olmaktadır. Günlük düzenli 8 saat uyuyan bir kişinin beyninde bulunan protein birikintileri daha iyi temizlenebildiği için Alzheimerin belirtilerini geciktirmek de mümkün olmaktadır.”

"BEYİN OMURİLİK SIVISI SU TÜKETİMİ İLE YENİLENİYOR"

Sağlıklı bir bünye için suyun yeteri kadar tüketilmesi gerektiğini ifade eden Akdemir, bazı zararlı bileşenlerin de dolaşımda bulunan suyun etkisi ile vücuttan atıldığını sözlerine ekledi.

"Alzheimer hastalığı ertelenebilir" - 1

Normalde yaklaşık 1400 gram ağırlığında olan beynin, beyin omurilik sıvısının içinde yer aldığı için 25 gram olarak hissedildiğini dile getiren Prof. Akdemir, yeterli su tüketiminin önemini ise şu sözlerle anlattı:

"Beyin omurilik sıvısı, düzenli su tüketiminde günde 3 kez yenilenmektedir. Bu yenilenme durumu da beynin protein birikintilerinden daha iyi temizlenmesine olanak sağlamaktadır. Kişinin susuz kalması ya da günlük düzenli su tüketimini aksatması vücutta birçok soruna neden olabileceği gibi beyin omurilik sıvısının azalmasına da yol açmaktadır. Düzenli uyku ve su tüketimiyle erken dönemde ortaya çıkabilecek Alzheimer belirtileri, daha ileri yaşlara ertelenebilir.”

Sayfa Yükleniyor...