Alzheimer hastası ‘parmak izi’ ile bulunacak

Türkiye Alzheimer Derneği tarafından tanıtılan Parmak İzi Takip Sistemi, Alzheimer hastalarının ve yakınlarının yaşamlarını kolaylaştıracak.

Alzheimer hastası ‘parmak izi’ ile bulunacak

Türkiye Alzheimer Derneği, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü çerçevesinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, hastalıkla ilgili yeni bulgu, tanı ve tedavilerin yanı sıra Alzheimer hastalarının ve yakınlarının yaşamlarını kolaylaştıracak Parmak İzi Takip Sistemi de tanıtıldı.

“Alzheimer Hastalığı: Nereye Geldik” başlıklı toplantıda, Prof. Dr. Murat Emre, dünyada yaklaşık 38 milyon, Türkiye’de ise 350-400 bin Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Prof. Emre, yaşlı nüfusun artış hızı göz önüne alındığında, önümüzdeki 40 yıl içinde dünya çapında 115 milyon demans hastası olması beklendiğini vurguladı.

Emre, ülkemizin 2050 yılında 65 yaş üstü nüfusun normal nüfusa oranla daha kalabalık olması beklenen dört ülkeden biri olduğunu ifade ederek yaşla gelen unutkanlığın Alzheimer hastalığının habercisi olabileceğini ifade etti.

HASTALARIN PARMAK İZLERİ ALINDI
Toplantıda İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, yaşadıkları ileri derecede hafıza kaybı nedeniyle sıkça kaybolma riski taşıyan Alzheimer hastalarına yönelik “gönüllü parmak izi verisi toplama” uygulaması da gerçekleştirildi. Kaybolan Alzheimer hastalarının kimlik tespiti ve takibini kolaylaştırmayı amaçlayan parmak izi takibi pilot projesi ve Parmak İzi Takip Sistemi anlatılarak hastaların parmak izleri alındı. Tamamen gönüllülük esasına dayanan proje ile kaybolan Alzheimer hastalarının kayıtlı parmak izinden kolayca kimlik tespitlerinin yapılarak yakınlarına ulaşılması hedefleniyor.

“Alzheimer hastalığı kalp hastalığı ve kanserden sonra topluma mali yükü en fazla olan üçüncü hastalıktır” diyen Emre, hastalığın zamanında ve doğru teşhis edilmesinin hastaya verilecek tıbbi ve sosyal yardımın bir an önce sağlanması bakımından önemli olduğuna dikkat çekti.

ALZHEIMER'DAN KORUNMAK MÜMKÜN MÜ?
Tek başına Alzheimer’dan korunmayı sağlayacak belirli bir madde veya diyet olmadığını da ifade eden Prof. Dr. Murat Emre, hastalıktan korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

1. Her gün egzersiz yapın.
2. Sosyal olun.
3. Zihninizi aktif tutun.
4. Akdeniz diyetini benimseyin, tahıldan, balıktan, yeşil sebzeden, meyveden, zeytinyağından zengin beslenme tarzına geçin.
5. Katı yağlardan kaçının.
6. Kilonuzu normal değerlere indirin.
7. Yüksek tansiyonunuzu, yüksek kolesterolünüzü normal değerlere indirin.

AİLE BİREYLERİNİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR
Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Başar Bilgiç de belirli bir yaş üzerindeki kişiler için unutkanlığın normal karşılandığını, bunun da Alzheimer erken tanı ve tedavisinin karşısındaki en önemli engel olduğunu ancak unutkanlığın hayatın hiçbir evresinde normal bir davranış olmadığını vurguladı.

“Değişen yaşam şekilleri yaşlıları olumsuz etkiliyor. Yaşlılar artık evlerinde ve yalnız yaşıyorlar. Bu kişilerin sosyalliklerinin azalması yaşlanmayı hızlandırmaktadır” diye konuşan Dr. Bilgiç, Alzheimer’ın başka hiçbir hastalıkta olmadığı kadar kendinden çok başkalarını etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi. Her hasta için en az 4 aile bireyinin yaşam şeklini değiştirmek zorunda kaldığına dikkat çeken Bilgiç, “Alzheimer söz konusu olduğunda yalnız hastaların değil hasta yakınlarının da psikolojik destek sağlanmasına ihtiyaçları vardır. Alzheimer Derneği de bilgi broşürleri hazırlayarak, aileler için hasta çay saatleri, moral ve destek toplantıları düzenleyerek, gündüz yaşam evi hizmeti vererek ve hasta yakını ve personel eğitimi yaparak yardımcı olma çabası içindedir” dedi.

ALZHEIMER HAKKINDA
Alzheimer, bazı beyin hücrelerinin ölümüyle karakterize, kesin nedeni bilinmeyen ve bunamaya sebep olan bir beyin hastalığı. Halk arasında unutkanlığın eşlik ettiği hastalıklar için genellikle bunama (demans) terimi kullanılıyor. Ancak uzmanlara göre, bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değil. Bu nedenle her yaşlanan kişi bunamaz. Bu duruma en sık yol açan hastalık olan Alzheimer hastalığının belirtileri ise şunlar: Kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeyde unutkanlık, tanıdığı kişileri, eşyaların yerini hatırlayamama, kelime bulmada güçlük, para hesabında zorlanma, bildiği yolları karıştırma, her zaman yaptığı işlerin unutkanlık nedeniyle aksaması, dikkatin dağınık olması.

Hastalığın ilerlemesi 5 ile 20 yıl (ortalama süre 7-8 yıl) sürebiliyor. En ileri evresinde Alzheimer hastasının 24 saat bakıma ihtiyacı oluyor. Beslenme, temizlik, tuvalet ihtiyacı ancak bir bakıcı tarafından sağlanabiliyor.

Sayfa Yükleniyor...