Ameliyatsız kalp kapağı değiştirildi (TAVI yöntemi nedir?)

72 yaşındaki hastaya, açık kalp ameliyatının riskli olması nedeniyle Mersin'de ilk kez ameliyatsız kalp kapağı değişimi anlamına gelen Transkateter Aortik Kapak Implantasyonu (TAVI) yöntemi uygulandı.

Ameliyatsız kalp kapağı değiştirildi (TAVI yöntemi nedir?)

Solunum sıkıntısı ve kalp durması sorunu yaşayan hasta, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyatsız kalp kapağı değişimiyle sağlığına kavuştu.

Mersin Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık bir ay önce solunum ve kalp durması sorunu yaşayan 72 yaşındaki hastaya, açık kalp ameliyatının riskli olması nedeniyle Mersin'de ilk kez ameliyatsız kalp kapağı değişimi anlamına gelen Transkateter Aortik Kapak Implantasyonu (TAVI) yöntemi uygulandı.

Başta kardiyoloji olmak üzere, kalp damar cerrahi, anesteziyoloji ve reanimasyon hekimleri tarafından gerçekleştirilen operasyona, Çukurova Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü de destek verdi.

Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Türkay Özcan, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, yaşlılığa bağlı kapağın kireçlendiği ve yapısının bozulduğunu bu yöntemin ciddi aort darlığı olan hastalara uygulandığını belirtti.

TAVİ olarak adlandırılan yöntemle açık kalp ameliyatı yapılamayan ya da ameliyat edilmesi yüksek riskli olan hastalarda, aort kapağın cerrahi olmaksızın hastanın göğsü açılmadan, kasık damarından girilerek değiştirildiğini anlatan Özcan, başarılı işlemde yaşam kalitesinin belirgin bir şekilde düzeldiğini aktardı.

Özcan, ayrıca tedavinin Türkiye'de yeni geliştiğini ve çok az hastanede uygulandığını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...