Anestezi öncesi beyin faaliyeti ölçülmeli mi?

Ameliyat öncesi verilecek anestezi dozunun belirlenmesinde, hastanın beyin faaliyetini ölçmek etkili bir yöntem olabilir. Çünkü araştırmacılara göre devrelerin "gevezelik ettiği" kişiler, ameliyat sırasında daha yüksek dozda anesteziye ihtiyaç duyuyor.

Anestezi öncesi beyin faaliyeti ölçülmeli mi?

Anadolu Ajansı'nın BBC'den aktardığına göre, Cambridge Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırma, ameliyattan önce hastanın beynindeki elektriksel aktivitenin okunmasının, diğer bir deyişle EEG işleminin, anestezi dozunun daha doğru ayarlanmasını sağlayabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, beyinlerinde elektriksel devreler arasında bağlantı daha etkin olan veya devrelerin "gevezelik ettiği" kişilerin, ameliyat sırasında daha yüksek dozda anesteziye ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

Sonuçları PLOS Computational Biology dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde yaygın kullanılan bir anestezi olan "propofol" verilen 20 sağlıklı gönüllünün beyinlerinde elektriksel sinyallerde oluşan değişiklikler gözlendi.

"HASTANIN BİLİNCİNİ KAYBETTİĞİNİ BELİRLEMEK ZOR" 

Daha sonra gönüllülerden farklı sesler duyduklarında farklı düğmelere basmaları istendi. Maksimum doza ulaşıldıktan sonra bile bazılarının düğmelere basmaya devam ettiği, diğerlerinin ise bilinçlerini yitirdiği görüldü. En yüksek dozda bile bilincini kaybetmeyen hastaların beyinlerindeki elektriksel devreler arasında bağlantının çok aktif olduğu belirtildi.

İngiltere'de Anestezi Uzmanları Kraliyet Okulu'nun yöneticilerinden doktor Richard Marks, araştırmayla ilgili olarak, "bir hastanın bilincini kaybedip kaybetmediğini söylemenin aslında zor olduğunu" ifade ederek, "Bize bu konuda yardım edecek güvenilir, kesin ve kolay bir yönteme ihtiyacımız var" dedi.

Sayfa Yükleniyor...