Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yelda Tayyareci, gençlerde kalp krizi riskinin düşük olduğuna ancak daha ölümcül seyrettiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Tayyareci, “Kalp damarlarının tıkanması daha çocukluk çağında beslenme bozuklukları ve genetik yatkınlık ile ilişkilidir. Sigara kullanımı damar sertliği ve buna bağlı olarak gelişen damar tıkanıklığını arttırıcı etki gösterir. Bu nedenle, özellikle sigara içen, düzensiz ve yüksek kolesterol içerikli diyet ile beslenen, düzenli egzersiz yapmayan genç kişilerde kalp krizi geçirme riski bulunuyor” dedi.

Kalp krizine kadar gidebilen damar tıkanıklığının oluşmasının uzun bir süreç olduğunu belirten Tayyareci “Kalp damarlarının tıkanması yavaş yavaş ve uzun bir zamanı kapsarsa, kalp kendini bu duruma hazırlar. İleri yaştaki kişilerde kalp krizi meydana geldiğinde, kalp bu süreçte hazırladığı kollateral damar denilen yan yollar aracılığıyla kalbe oksijen götürmeye devam eder. Ancak genç yaşta geçirilen ani kalp krizlerinde, kalp bu duruma hazırlıksızdır. Bu yan yollar henüz oluşmamıştır böylece sonuç daha ölümcül olur” diye konuştu.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN OMEGA 3
Ani kalp krizi riskini azaltmak için en önemli faktör doğru beslenme, stressiz ve aktif bir yaşam. Doç. Dr Tayyareci, Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Tayyareci, omega 3’ün yararları hakkında şunları söyledi:

“Damar sertliği oluşumunu önlüyor, kan basıncını düşürerek, ritim bozukluklarını ve kan şekerini düzenleyici bir etki yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Harvard Tıp Fakültesi’nde, 16 yıl süren 2700 sağlıklı kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçları, Omega 3‘ün kalp damar hastalıklarından ölüm riskini yüzde 27 oranında azalttığını gösterdi. Özellikle de 3 ana Omega 3 yağ asidinden biri olan DHA’nın (dokozohegzanoik asit) kalp krizinden ölümleri yüzde 40 oranında, ritim bozukluğuna bağlı gelişen ölümleri ise yüzde 45 oranında azalttığını ortaya koydu. Ayrıca kandaki Omega 3 seviyeleri ile inme ve ölümcül olmayan kalp krizi arasında da önemli bir ilişki olduğu gösterildi.”

OMEGA 3 ZENGİNİ BESİNLER
Özellikle uygun ortamda yetişmiş, yağlı balıklardan somon ve sardalya Omega 3 açısından en zengin. Diğer deniz ürünleri de değişen oranlarda Omega 3 içeriyor. Balık yeme şansımız yoksa ceviz, fındık, badem, ıspanak, brokoli, marul, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, soya yağı tüketimi öneriliyor.