Hamilelikte beslenmenin püf noktaları

Anne adaylarının unutmaması gereken en önemli noktalardan biri; hamilelik döneminde tükettikleri gıdaların, bebeklerinin sağlığıyla doğrudan ve yakından ilişkili olduğu.

Hamilelikte beslenmenin püf noktaları

Hamilelik döneminde beslenme, hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle büyük önem taşıyor. Anne adayının sağlıklı kiloda olması da doğum ve sonrası açısından önemli.

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Can Şener, uygun kiloda gebe kalan sağlıklı bir kadında doğru beslenmeyle, gebeliğin sonunda yaklaşık 9 ile 12 kilo civarında ağırlık artışı görüldüğünü söylüyor. Op. Şener, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için hamile beslenmesinin olmazsa olmazlarına değindi. İşte bir gebenin beslenme listesinde mutlaka bulunması gerekenler:

Kalsiyum: Bebeğinizin, gebeliğin 8. Haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için kalsiyum önemlidir. Gebelikte normalde gerek duyduğunuz miktarın iki katı kadar kalsiyum gereklidir. Kalsiyum açısından zengin besinler arasında, peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir. Ancak süt ürünlerinin yağ açısından da zengin olduğunu unutmayın. Bu nedenle yağı alınmış süt ve yoğurdu tercih etmelisiniz. Artan günlük kalsiyum gereksinimini şunlarla giderebilirsiniz:
• Yağı alınmış süt.
• Yarım yağlı peynir.
• Lor peyniri.
• Taze badem.
• Sardalye.

Protein :Gebelikte protein gereksinimi artığı için protein içeren çeşitli besinleri almalısınız. Balık, et, kuru baklagiller ve sütten yapılan besinler protein açısından zengin olduğu için aşırı alınmamalı, etin yağsız kısmı tercih edilmelidir. İyi protein kaynakları:
• Tavuk eti.
• Balık.
• Yoğurt.
• Yer fıstığı.
• Fıstık ezmesi.
• Yağsız kırmızı et.
• Yumurta.
• Mercimek.
• Kaşar peyniri.

Hamilelikte beslenmenin püf noktaları - 1

C vitamini :C vitamini plasenta için yaralıdır, vücudunuzun hastalık etkenlerine karşı direncini artırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. C vitamini taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli miktar alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde c vitamininin çoğu kaybolur. Bu nedenle, besinleri tazeyken tüketmeli,sebzeleri ya çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz. C vitamininden zengin gıdalar:
• Lahana.
• Greyfurt.
• Domates.
• Karnabahar.
• Kırmızı ve yeşil biber.
• Brüksel lahanası.
• Portakal.
• Patates.
• Çilek.

Lifli gıdalar : Günlük beslenmenizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken posalı yiyecekler, gebelikte sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır.sebze ve meyveler lif açısından zengindir. Her gün bolca yiyebilirsiniz. Kepekli besinler de lif içerir, ancak diğer bazı besinlerin emilimini bozduğundan fazla yenmemelidir. Lifi bol besinler:
• Kepekli ekmek.
• Ahududu.
• Bezelye.
• Esmer pirinç.
• Kuru üzüm.
• Kuruyemiş.
• Kepekli makarna.
• Kuru kayısı.
• Pırasa.

Folik asit : Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle ilk haftalarda folik asit gereklidir. Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Pişirme ile içlerindeki folik asit azalacağı için çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz. İyi folik asit kaynakları:
• Ispanak.
• Fındık.
• Kepekli ekmek.
• Yer fıstığı.
• Karnabahar.

Demir : Gebelikte, hem bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle artan kanınıza yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalden daha fazla miktarda demire ihtiyaç vardır.hayvansal yiyeceklerdeki demir,sebze ve kuru meyvelerde olandan daha kolay emilir. Et yemiyorsanız,demirin emilimini artırmak için aldığınız besinlerin c vitamini açısından zengin olması gerekir.diyet demir eksikliğini gidermek için tek başına yeterli olmaz.dolayısıyla artan demir ihtiyacını karşılamak için demir içeren ilaçların alınması gerekir.demir, bebeğin ve annenin ana ihtiyaçlarından biridir. Demir eksikliği sonucunda yorgunluk hissi ve konsantrasyon güçlüğünün yanı sıra cilt ve mukozada solukluk, saç dökülmesi gibi bazı fiziksel belirtiler de ortaya çıkar. Demir zengini olanlar:

Hamilelikte beslenmenin püf noktaları - 2

• Yağsız kırmızı et.
• Ton balığı.
• Karaciğer.
Gebelikte en yararlı besinler
• Süt, yoğurt, peynir: kalsiyum, protein.
• Yeşil yapraklı sebzeler: c vitamini, lif, folik asit.
• Yağsız kırmızı et: protein, demir.
• Sardalye: kalsiyum, demir, protein.
• Portakal: c vitamini, lif.
• Balık: protein.
• Kepekli ekmek: protein, lif, folik asit.

GEBELİKTE ZARARLI BESİNLER

• Genel olarak tatlı ve şekerlemeler.
• Şekerli marmelatlar.
• Likörler.
• Gazlı ve şekerli içecekler kola, gazoz vb.
• Aperatifler.
• Kızartmalar.
• Çok fazla kahve ve/veya çay.
• Aşırı yemek yemek.

Sayfa Yükleniyor...