"Antibiyotiğe 2 milyar yatırın yoksa yılda 10 milyon insan ölür"

Antibiyotiklere dirençli bakterilerle mücadele için yeni bir küresel fon oluşturulması önerildi. Antibiyotiklerin geliştirilmesine yeterli kaynak aktarılmazsa dirençli bakteriler yılda 10 milyon kişiyi öldürebilir.

"Antibiyotiğe 2 milyar yatırın yoksa yılda 10 milyon insan ölür"

Antibiyotiğe karşı dirençli hastalıklarla mücadele için yeni bir öneri geldi. İngiltere'de hazırlanan bir raporda antibiyotiklerle ilgili araştırmalara hız kazandırılması için 2 milyar dolarlık küresel bir fon oluşturulması çağrısı yapıldı.

Raporu hazırlayan Jim O'Neil enfeksiyonların tedavi edilebilmesi ve modern tıpın devamı için yeni ilaçların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

5 yıl süreli 2 milyar dolarlık küresel fonunun ilaç ve teşhis alanlarında kullanılabileceğine dikkat çekildi.

Raporu hazırlayan Jim O'Neil, "Antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerle mücadele için 15 yeni ilaç geliştirilmesini öneriyoruz. Bu 10 yılda 16 ile 37 milyar dolara mal olacak. Ama eğer harekete geçilmezse bunun maliyeti çok daha ağır olur. Antibiyotiklere karşı dirençli mikrobik hastalıkların küresel ekonomiye maliyeti 100 trilyon doları bulabilir" dedi.

Antibiyotiklere dirençli bakterilerin küresel düzeyde yayılmasına karşın çok az sayıda yeni antibiyotik geliştiriliyor.

Hazırlanan raporda pek çok ilaç şirketinin antibiyotik araştırmalarını bıraktığına vurguda bulunuyor. Neden ise ticari kaygılar.

Bilim insanı Jim O'Neil, İngiliz hükümeti için daha önce hazırladığı raporda ilaca dirençli mikropların 2050'ye kadar dünya çapında yılda 10 milyon kişinin ölümüne yol açabileceği uyarısında bulunulmuştu.

Sayfa Yükleniyor...