Ara öğün, ana öğün kadar önemli

Çoğu zaman ilaç tedavisine ihtiyaç duymadan sadece beslenme programı ile diyabeti kontrol altına almak mümkün oluyor. Kan şekerini dengede tutan ara öğünlerin atlanmaması ise bu noktada büyük önem taşıyor.

Ara öğün, ana öğün kadar önemli

Yaşamı boyunca beslenmesine dikkat etmesi gereken diyabet hastasının ara öğünleri atlaması ciddi sorunlarına neden olabilir. Diyabet hastaları için en büyük sıkıntının kan şekerinde yaşanan dengesizlikler olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, öğün atlamanın kan şekerini düşürdüğünü, bir sonraki öğünde fazla besin tüketilmesi sonucu da şekerin hızlı ve fazla yükseldiğini söyledi. Tutar, yaşanan bu sıkıntıların hastalığın seyrinin kötüleşmesine yol açtığı uyarısında bulundu.

Tutar’ın verdiği bilgiye göre, ara öğünlerin diyabet hastaları için en önemli avantajı; kan şekerinin dengede olmasını sağlamak, diğer bir avantajı ise bir sonraki öğünde daha az besin tüketilmesine neden olmak.

ARA ÖĞÜN SEÇENEKLERİ NELER OLABİLİR?
Doğru ara öğün seçenekleri ile diyabetin yarattığı sıkıntılardan kurtulmanın mümkün olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, diyabet hastaları için ara öğün seçeneklerini ise şöyle özetledi:
Kuruyemiş ve kuru meyveler: Bu ara öğünün en önemli avantajı tatlı isteğini bastırmasının yanı sıra kolay taşınabilir olmasıdır. Çantanızda bulunduracağınız ceviz, gün kurusu, fındık, badem veya yaban mersini ile ara öğünü kaçırma olasılığınız ortadan kalkacaktır. Glisemik indeksi düşük olması nedeniyle diyabet hastalarının rahatça tercih edebileceği kuruyemiş ve kuru meyvelerde dikkat edilmesi gereken en önemli husus tüketim miktarıdır.

Kepekli ürünler: İçerisinde kepek bulunan ürünler kan şekerini daha yavaş yükseltir. Bu sebeple ara öğünlerinize kepekli bisküvi, simit, ekmek seçeneklerini ekleyebilirsiniz. Bu ürünler ile birlikte peynir, ayran ve yoğurt tüketmek aynı besini tüketme sıkıcılığından sizi uzaklaştıracaktır.

Meyveler: Meyveler diyabet hastaları için iyi bir ara öğün seçimi olsa da glisemik indeksi yüksek olan meyvelerden uzak durulmalı veya tüketim miktarına dikkat edilmeli. Elma, kiraz, greyfurt ve armut düşük glisemik indekse sahip meyveler oldukları için ara öğünlerde rahatça tüketilebilir.

Sandviç çeşitleri: Sandviçler her zaman için iyi bir ara öğün seçimi olmakla birlikte bir sonraki ana öğüne daha dolu bir mide ile oturmanızı sağlayacaktır. İçerisinde peynir çeşitleri, yumurta, zeytin, domates, salatalık ve biber çeşitlerinden bulunan bir sandviçi her zaman ara öğün yapabilirsiniz.

Tost: Tam tahıl ekmeğine yapılmış bir tost hem iyi hem de keyifli bir ara öğündür. Özellikle tostun beyaz peynirli veya dil peynirli olması daha dengeli bir kan şekeri açısından önemlidir. Ayrıca tostun üzerine yağ sürmeniz fazladan kalori alımına neden olacağı için tercih edilmemelidir.

ARA ÖĞÜNLERDE TÜKETİLMEMESİ GEREKENLER
Ara öğünler de doğru tercihler yapmak da önemli. Yanlış seçimlerin kan şekerinde ani yükselmelere neden olacağını hatırlatan Tutar, şekerli besinler, çikolata, kek ve tüm şekerli içeceklerden özellikle kaçınılması gerektiğini söyledi.

MEYVELER HER ZAMAN MASUM DEĞİL
Diyabet hastalarının sıklıkla yaptığı diğer bir hatanın ise yemek yerine bol miktarda meyve tüketmek olduğuna dikkat çeken Tutar, “Meyvenin kalorisi yok”, “Sağlığım için bol tüketmeliyim” gibi düşüncelerle meyveyi ana yemek yerine koymanın yanlış olduğunu söyledi. Tutar’ın önerisine göre, ara öğünler için meyve 2 porsiyondan fazla tüketilmemeli, posa alımının sağlanması açısından da suyu değil meyvenin kendisi yenmeli.

Sayfa Yükleniyor...